Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα «ναι» και ένα «όχι» σε Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ένα «ναι» και ένα «όχι» σε Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων

  • A-
  • A+

Μία αρνητική και μία θετική απάντηση εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρώτο κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς με τις προτάσεις της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων να βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Η πρόταση της ΝΔ μετατρέπει την ομογένεια σε αντικείμενο ψηφοθηρίας»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεν ότι αναμένει τις γραπτές προτάσεις από το κυβερνών κόμμα, όμως έκανε λόγο για πρόταση που μετατρέπει την ομογένεια σε αντικείμενο ψηφοθηρίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, κάνει λόγο για σκοπιμότητες και ζητά από την κυβέρνηση να μην οδηγήσει τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Αναλυτικά: 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

Με μια και μόνο προϋπόθεση :

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα  διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.

Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Μετά το πέρας της συνάντησης της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πηγές του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν ότι σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πολιτικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συζήτηση διεξήχθη έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ κατά τη 45λεπτη συνάντηση Μητσοτάκης και Γεννηματά συμφώνησαν πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύγκλιση διαπιστώθηκε και το θέμα της εκλογής αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό στη Βουλή, όμως ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. 

Μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό η κ. Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού.

Να προσμετράται η ψήφος τους.

Να εκλέγουν αντιπροσώπους.

Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία.

Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επεσήμανα στον κ. Μητσοτάκη ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 17:00 θα δεχθεί τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 18:00 τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, και στις 19:30 τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήσεις Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των αποδήμων
Σε εξέλιξη είναι οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, για το νομοσχέδιο που προωθεί η ΝΔ σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
Συναντήσεις Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των αποδήμων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ατζέντα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ψήφο των αποδήμων
Τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της με τον Κ. Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο των επαφών για την ψήφο των αποδήμων, έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα...
Η ατζέντα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ψήφο των αποδήμων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι προτάσεις της επιτροπής για την ψήφο των ομογενών
Η εισήγηση της επιτροπής για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων προτείνει δικαίωμα του εκλέγειν σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαιρέτως του πόσα χρόνια...
Οι προτάσεις της επιτροπής για την ψήφο των ομογενών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας