• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  92%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διοικητής της ΕΥΠ με παρελθόν

 • A-
 • A+
Ο Π. Κοντολέων, ο άνθρωπος που επέλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, προέρχεται από την πολυεθνική G4S που είχε αναλάβει τμήμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση αρθρογράφου που υποστήριζε ότι η εταιρεία του παρανομεί αφού δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία.

Εναν άνθρωπο από τον ιδιωτικό τομέα της Ασφάλειας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δημιουργώντας πλήθος σοβαρών ερωτημάτων για την επιλογή του αυτή και για το τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση.

Εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής εταιρείας G4S. Πρόκειται για ένα όνομα που ήταν γνωστό εδώ και κάποιες μέρες, με την αρχική διαρροή να γίνεται στην εφημερίδα «Το Βήμα» και να ακολουθεί πλήθος δημοσιευμάτων για το άτομό του, κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο.

 Παναγιώτης Κοντολέων

Σε πρώτη φάση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τα ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για να στελεχώσουν θέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας έχουν σχετικά πλούσιο βιογραφικό (σε επίπεδο σπουδών, πτυχίων, σχολείων κ.λπ.), στην περίπτωση του κ. Κοντολέοντος αναγράφονται τα εξής: «Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές»

Πάνω, η δικαστική απόφαση με την οποία ο κ. Π. Κοντολέων καλείται να πληρώσει αποζημίωση 2.000 ευρώ για ψευδή καταμήνυση.
Κάτω, οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της G4S που δηλώθηκαν στις 9/7/2019 όπως καταγράφονται από το Τμήμα Μητρώου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Για να αντιληφθεί κανείς για τι μεγέθη μιλάμε εδώ, ο αντίστοιχος διοικητής της τουρκικής ΕΥΠ έχει πτυχίο Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Maryland, με διδακτορική διατριβή του Πανεπιστημίου Bilkent, ενώ υπήρξε υπότροφος του τουρκικού στρατού από το 1986 έως το 2001.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Κοντολέων δεν έχει εργαστεί σε άλλη εταιρεία ασφάλειας πλην της G4S, στην ηγεσία της οποίας αναρριχήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει κομμάτι της φύλαξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και παράλληλα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια αρκετών αεροδρομίων της χώρας, ενώ έχει παρουσία και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η καταδίκη

Ωστόσο, το... βιογραφικό του δεν είναι εντελώς καθαρό. Ο κ. Κοντολέων μαζί με κάποιους άλλους επιχειρηματίες του χώρου πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση έτερο επιχειρηματία στον ίδιο χώρο, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή» είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών που λάμβαναν χώρα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επανδρωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΣΕΕΥΑ). Τα όσα είχε γράψει ο αρθρογράφος αποδείχθηκαν αληθή στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να αθωωθεί και στη συνέχεια να καταθέσει ο ίδιος αγωγή στους μηνυτές του (μεταξύ των οποίων και ο κ. Κοντολέων) για ψευδή καταμήνυση.

Πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση επιδίκασε στον αρθρογράφο το ποσό των 2.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον κ. Κοντολέοντα. Το ενδιαφέρον της μήνυσης αυτής, τα έγγραφα της οποίας έχουν δημοσιευτεί ήδη σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, είναι ότι γινόταν λόγος και για σωρεία παραβιάσεων της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρεία G4S.

Ειδικότερα: «Η εταιρεία Group 4 Securicor παρανομεί και δεν τηρεί τις κλαδικές συμβάσεις, υπογράφοντας συμβάσεις φύλαξης προσφέροντας τιμή κατώτερη του συμφωνηθέντος με την κλαδική σύμβαση εργασίας και εν συνεχεία αναθέτει την εκτέλεση των συμβολαίων της σε υπεργολάβους προκειμένου να μην παρανομεί και να μετακυλίει την ευθύνη σε τρίτους».

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο γι’ αυτή την υπόθεση επισήμαναν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι η εν λόγω επιλογή σηματοδοτεί δύο πράγματα. Πρώτον, αποτελεί σαφή στροφή στη λεγόμενη «εσωτερική ασφάλεια», που εξυπηρετεί στον μέγιστο βαθμό το δόγμα της κυβέρνησης περί νόμου και τάξης, και το δεύτερο ότι αποτελεί αφορμή για προμήθεια τεχνικού υλικού για το οποίο προφανώς έχουν επιλεγεί οι πηγές και ο κ. Κοντολέων είναι ο καλύτερος σύνδεσμος γι’ αυτό.

Μια περιήγηση στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκε από τις θέσεις που κατείχε σε όλα τα παρακλάδια της G4S μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει εδώ και οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν ο κ. Κοντολέων έχει οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με την εταιρεία μέσω άλλων προσώπων.

Τα λοιπά πρόσωπα

Εκτός όμως από τον διοικητή της ΕΥΠ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τους κάτωθι: σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. Επιπλέον, η ΕΥΠ ενισχύεται με τρεις υποδιοικητές. Ο πρέσβης Αν. Μητσιάλης θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας.

Ο Βασ. Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Ο κ. Διον. Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «βραχιολάκια» του... μεγάλου αδελφού και το δαχτυλίδι της ΕΥΠ
Ο φερόμενος αντικαταστάτης τού διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, θεωρείται «προσεκτική επιλογή του περιβάλλοντος Μητσοτάκη», είναι γενικός διευθυντής στην Ελλάδα της πολυεθνικής εταιρείας security G4S.
Τα «βραχιολάκια» του... μεγάλου αδελφού και το δαχτυλίδι της ΕΥΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νόμος και τάξη» α λα Μαξίμου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας
Το αφήγημα της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας προωθεί ο Κ. Μητσοτάκης με Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στο γραφείο του πρωθυπουργού.
«Νόμος και τάξη» α λα Μαξίμου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταφθάνουν στην Αθήνα τα μέλη της PEGA
Τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές έχουν ανακοινώσει τον ερχομό τους στην Αθήνα εδώ και καιρό, ζητώντας να δουν έως και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Καταφθάνουν στην Αθήνα τα μέλη της PEGA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας