• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.7°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.6°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.8°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  54%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική απ’ τον Γ. Κουμουτσάκο

 • A-
 • A+

Επιστροφές μεταναστών και νέα αυστηρότερη πολιτική ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες προανήγγειλε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Μιλώντας στη Βουλή, όπου παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, λέγοντας πως «η κατάσταση που παραλάβαμε στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα, είναι από εξαιρετικά προβληματική, έως πραγματικά τραγική»

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί είπε πως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό «χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα».

Ειδικά για το άσυλο προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του έτους αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την χορήγηση ασύλου», ώστε αυτοί που έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν άμεσα και εκείνοι που δεν δικαιούνται να γνωρίζουν ότι έρχεται ένα «ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών».

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος συνέκρινε τις αιτήσεις ασύλου στη Λέσβο μόνο για το 2018 με αυτές συνολικά στην Αυστρία του Κουρτς, για να τονίσει πως η χώρα μας δέχεται πάρα πολλές. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη Λέσβο μόνον το 2018 έγιναν περίπου 17.300 καταγραφές αιτημάτων ασύλου. Περισσότερες από όσες έχουν γίνει τον ίδιο χρόνο στην Αυστρία συνολικά. Στη Σάμο, έχουν γίνει 6750, περισσότερες από όσες κατέγραψε, για το ίδιο διάστημα, η Φινλανδία», είπε.

Όπως είπε, «την ίδια ώρα στην Ευρώπη τα πράγματα προχωρούν αργά καθώς η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα Πολιτική Ασύλου δεν είναι εύκολη», για να συμπληρώσει ότι «το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης με δικαιότερη κατανομή του βάρους τα οποία πρωτίστως επωμίζονται τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, με πρώτη την Ελλάδα».

«Στη διαχείριση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος, κάθε Δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπ᾽όψιν δύο αλληλένδετους παράγοντες. Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό και την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας. Στόχος μας είναι η πολιτική και επιχειρησιακή σύζευξη και των δύο», είπε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει στη συνέχεια: «Απέναντι στην ιδεολογική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε την δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες.»

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε επίσης για δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο« που μοιάζει με πολιορκημένη πόλη», αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ξεκινήσει το έργο.

Ο αναπ. Υπουργός θέλοντας να αιτιολογήσει την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να καταργήσει το αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το ενσωματώσει ως χαρτοφυλάκιο στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη είπε «πως το ελληνικό κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου παρέταασσε ένα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπαρκτό στα χαρτιά αλλά σχεδόν μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα».

Αναφέρθηκε μάλιστα με αιχμές στην πρώην υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, κάνοντας λόγο για «σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο» του «μπαίνουν, λιάζονται και φεύγουν».

«Μια αντίληψη που σημάδεψε και δηλητηρίασε μετέπειτα, τη μεταναστευτική μη-πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε στην αρχή «η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως προσδοκά σε καλύτερη συνεργασία απ’ την Τουρκία αλλά και την Ε.Ε.

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ταυτόχρονα ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό ζήτημα. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζήτηση για ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης
Σαφή διαφοροποίηση με τη γραμμή των χωρών του Βίζεγκραντ και στροφή προς τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό Νότο από τον Γ. Κουμουτσάκο σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.
Συζήτηση για ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψυχογιός για επιστολή Κουμουτσάκου: Στοχοποιούν περαιτέρω πρόσφυγες και μετανάστες
Λάβρος εμφανίστηκε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της περιβόητης επιστολής Κουμουτσάκου, με την οποία, η κυβέρνηση ζητά από την Κομισιόν το ελεύθερο σε «νόμιμες» επαναπροωθήσεις χωρίς...
Ψυχογιός για επιστολή Κουμουτσάκου: Στοχοποιούν περαιτέρω πρόσφυγες και μετανάστες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηταράκης εκθέτει Κουμουτσάκο για τις... αφίξεις προσφύγων με κορονοϊό
Διαψεύδει σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τα σενάρια για σχέδιο της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες με κορονοϊό.
Μηταράκης εκθέτει Κουμουτσάκο για τις... αφίξεις προσφύγων με κορονοϊό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε στρατόπεδο στις Σέρρες όσοι εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά.
Σε στρατόπεδο στις Σέρρες όσοι εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άδωνις: Η Ελλάδα δεν δέχεται αιτήσεις ασύλου κι αυτό είναι νόμιμο
Παρά την παραβίαση των νόμων περί ασύλου από την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παρανομίας ♦ «Είστε ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα», το μήνυμά του προς...
Άδωνις: Η Ελλάδα δεν δέχεται αιτήσεις ασύλου κι αυτό είναι νόμιμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελληνική πρωτοβουλία για ευρωπαϊκές απελάσεις
Την ελληνική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης ή τρίτες χώρες κατέθεσε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής...
Ελληνική πρωτοβουλία για ευρωπαϊκές απελάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας