Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο «μαραθώνιο» δείπνο, που κράτησε σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες (!), έγινε αντιληπτό, σύμφωνα με πηγές από την ελληνική πλευρά, ότι «παρά τις διαφορές η καγκελάριος είναι πραγματίστρια και προσπαθεί να βρεθούν λύσεις». Οι δυο ηγεσίες παρουσίασαν τις εκατέρωθεν θέσεις τους, μιλώντας για «τομές», δεν τέθηκε ζήτημα για τα αεροδρόμια ούτε για μείωση συντάξεων, ενώ οι δυο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν αναλυτικά σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση.

Το κλίμα ήταν εμφανώς βελτιωμένο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο πεντάλεπτο «τετ-α-τετ» που είχαν Τσίπρας και Μέρκελ στο γραφείο της στην καγκελαρία. Η Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προτεραιότητες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προϋποθέσεις που θέτει για αυτές η ελληνική πλευρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε επίσης στους Ελληνες συνομιλητές της ότι πλέον ο σχηματισμός των μεταρρυθμίσεων είναι αποκλειστικά ελληνική «ευθύνη».

Οι κοινές δηλώσεις

Οπως γίνεται αντιληπτό, μια νέα σχέση ξεκινά να οικοδομείται ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική ηγεσία, που δεν θυμίζει σε τίποτα το πρόσφατο παρελθόν, καθώς το κλίμα που αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Ανγκελα Μέρκελ χθες στη γερμανική καγκελαρία δείχνει ότι οι δυο χώρες περνούν στο επίπεδο του αμοιβαίου σεβασμού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άκουσε άλλωστε για πρώτη φορά Ελληνα πρωθυπουργό να ζητά ρητά δικαστική συνδρομή για την υπόθεση της Siemens, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος ηγέτης που έθεσε ενώπιον ηγέτη της ισχυρής χώρας ανοιχτά το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Η συζήτηση ήταν βεβαίως κυρίως αναγνωριστική, ωστόσο η Αθήνα μιλά για μια «πολύ θετική συζήτηση», στην οποία «η ελληνική πλευρά είπε αλήθειες», οι οποίες αφορούσαν τόσο τα παραπάνω ζητήματα όσο και το ανοιχτό και φλέγον θέμα της οικονομίας.

Η συζήτηση μπήκε όμως και πιο «βαθιά», παρά το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε αναρμόδια για τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν τη χρηματοδότηση. Ολοι γνωρίζουν άλλωστε ότι κατέχει το πολιτικό και οικονομικό «εκτόπισμα», για να προωθήσει τις σχετικές αποφάσεις και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών.

Νέα παρέμβαση

Το ελληνικό ζήτημα πάντως συνεχίζει να απασχολεί τις ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να το ανάγει ουσιαστικά σε διεθνές. «Είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της οικονομίας μας να επιλυθούν αυτές οι διαφορές και να σταματήσει η αστάθεια», δήλωσε ο Τζος Ερνεστ στη νέα ηχηρή παρέμβαση, χαρακτηρίζοντας «καλά νέα» το ότι «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλυθεί αυτή η κατάσταση». Παρέπεμψε δε για λεπτομέρειες περί των συζητήσεων ΗΠΑ και Ευρώπης στο αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός έπραξε το αυτονόητο. Δεν δήλωσε “ουδείς αναμάρτητος”, όπως ο κ. Σαμαράς στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στη Ν.Δ. και υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του προηγούμενου πρωθυπουργού αναφορικά με το «αντιμνημονιακό του» παρελθόν. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συμπλήρωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ας μη βιάζεται να εξάγει συμπεράσματα. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει»…