Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φάκελος καταστολής

Στις αποφάσεις, μαζί με τον νέο υπουργό και υφυπουργό δεν αποκλείεται να πάρει μέρος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φάκελος καταστολής

  • A-
  • A+
Ολική επαναφορά της πολιτικής Σαμαρά-Αθανασίου στο ποινικό σύστημα θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Προτεραιότητες του συρρικνωμένου πλέον υπουργείου Δικαιοσύνης, η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, η αλλαγή στο καθεστώς αδειών, η επανίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας Γ΄ Τύπου και η τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Φορτωμένος με βαρύτατο έργο καταστολής ο γαλάζιος φάκελος της νέας πολιτικής ηγεσίας του συρρικνωμένου υπουργείου Δικαιοσύνης. Χωρίς κανένα απολύτως σχετικό στοιχείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να πραγματοποιηθούν -ως βασικές προτεραιότητες- οι εξαγγελίες του για τη συνολική κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, την αλλαγή στο καθεστώς αδειών, την επανίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας Γ΄ Τύπου και την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα με σκοπό «τον αποκλεισμό της πρόωρης αποφυλάκισης δολοφόνων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατών».

Ολα αυτά κατά τη γνώμη του πρωθυπουργού θα συμβάλλουν στη «διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα».

Οπως και επί κυβέρνησης Σαμαρά-Αθανασίου είναι δεδομένο ότι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας θα μεταφερθούν κρατούμενοι όχι με βάση την υποτιθέμενη επικινδυνότητα συμπεριφορών εντός φυλακής, αλλά ανάλογα με τα αδικήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε αν θα καταργηθούν στον Νόμο Παρασκευόπουλου και οι διατάξεις που αφορούν τους αναπήρους, τους βαριά ασθενείς, τους εξαρτημένους και τα ανήλικα. Αυτό ενδεχομένως να κληθούν να το προσδιορίσουν τώρα ο υπουργός κ. Τσιάρας και ο τ. αρεοπαγίτης υφυπουργός κ. Κράνης. Δεν αποκλείεται βέβαια στις αποφάσεις αυτές να πάρει μέρος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μια και μεγάλο «κομμάτι» του υπουργείου τον αφορά πλέον άμεσα!

Οι υπόλοιποι στόχοι του πρωθυπουργού για τη δικαιοσύνη είναι:

  • α) η αποτελεσματική και ανεξάρτητη δικαιοσύνη και
  • β) η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι εξάλλου γνωστό ότι όλα τα μεγάλα σκάνδαλα (ΚΕΕΛΠΝΟ, NOVARTIS, «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ κ.λπ.) βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης παράλληλα με άλλες υποθέσεις ευρύτατου δημοσίου συμφέροντος αλλά και μεγάλες ποινικές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Νέος θεσμός

Εξήγγειλε επίσης τη θέσπιση «μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους». Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αφορά τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) δεδομένου ότι ο αναγνωρισμένος αυτός θεσμός δημιουργήθηκε το 2001 με υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης σύμφωνα με την οποία ο θεσμός διαθέτει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και συνδέεται με το πρόσωπο που είναι επικεφαλής. Ο ΓΕΔΔ παύεται μόνο με Προεδρικό Διάταγμα περιοριστικά για λόγους ανεπάρκειας ή νόσου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση και την επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών. Zήτησε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων.

Ο γαλάζιος φάκελος περιέχει επίσης ενδεικτικά τα «συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς

● Διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).

● Υιοθέτηση όλων των συστάσεων της επιτροπής GRECO σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

«Ταυτόχρονα, θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η ηρεμία στις τάξεις της, με την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα για μας θα αποτελέσει ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οσο κι αν ακούγεται εξαιρετικά προσβλητική η συγκεκριμένη εξαγγελία μάλλον δεν είναι κατανοητό ούτε το πώς τρώθηκε το κύρος της δικαιοσύνης ούτε κυρίως τι εννοεί με τη λέξη αποκατάσταση;

Εξ όσων γνωρίζουμε η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τη Ν.Δ. και τα ΜΜΕ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρέμβει στη δικαιοσύνη με σχόλια και υποδείξεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πώς λοιπόν ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός να αποκαταστήσει ένα κύρος, το οποίο σε καμία περίπτωση ούτε καν υπαινίχθηκαν ότι έχασαν οι λειτουργοί της Θέμιδος; Πώς ακριβώς θα αποκαταστήσει και με ποια μέτρα την ηρεμία στις τάξεις της δικαιοσύνης ο νέος πρωθυπουργός;

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Άρειος Πάγος: Τι μπορεί και τι θα κάνει ο ΠτΔ;
Το τι θα πράξει ο ΠτΔ όσον αφορά τη ηγεσία του Αρείου Πάγου το γνωρίζει μόνον ο ίδιος, αλλά πλέον ο χρόνος περνάει και θα πρέπει να πάρει σύντομα απόφαση. Για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συναινετική...
Άρειος Πάγος: Τι μπορεί και τι θα κάνει ο ΠτΔ;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι κώδικες επανήλθαν με κυβερνητικό άρωμα
Αναρτήθηκαν στη διαβούλευση οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για τους νέους Ποινικούς Κώδικες από την «εμπλουτισμένη» σε μέλη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή μετά τις υποδείξεις της κυβέρνησης.
Οι κώδικες επανήλθαν με κυβερνητικό άρωμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φωτογραφική» διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα προωθεί ο υπουργός ΠροΠο
Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προβλέπεται η απαγόρευση μεταγωγής καταδικασθέντων για τρομοκρατία σε αγροτικές φυλακές.
«Φωτογραφική» διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα προωθεί ο υπουργός ΠροΠο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Προ.Πο. αποφάσισε να... εξαφανίσει το Silver Alert!
Η πετυχημένη υπηρεσία της «Γραμμής Ζωής» έμαθε ξαφνικά ότι η ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε με το υπουργείο στις 21-1-2020 μνημόνιο συνεργασίας και για τις εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών.
Το υπουργείο Προ.Πο. αποφάσισε να... εξαφανίσει το Silver Alert!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιδηρά πυγμή... κι όποιος αντέξει!
Η εκλεκτή της κυβέρνησης για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής είναι επιεικώς άσχετη με το αντικείμενο και η τυφλή εμμονή της στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή...
Σιδηρά πυγμή... κι όποιος αντέξει!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας