Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός

  • A-
  • A+
Ισοπεδώνοντας το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει όρθιο και ανοιχτό σε όλους το ΕΣΥ που χτυπήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δικής του παράταξης, ο Β. Κικίλιας μίλησε για «κακή εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια» στην τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Με επιθετικό φάουλ, θυμίζοντας εκείνα που έκανε παλιά ως παίκτης του μπάσκετ, μπήκε στο... παρκέ του υπουργείου Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας. Απέναντί του ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος καλωσόρισε στην οδό Αριστοτέλους τον διάδοχό του με περίσσια ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό.

Ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε τον νέο υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό του Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, οι συνεργάτες και όλος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του υπουργείου, οι άνθρωποι που έχουν θέση ευθύνης στο σύστημα υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς θα φροντίσουν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και μια συνέχεια στη λειτουργία του ΕΣΥ και του υπουργείου», γιατί «αυτό απαιτούν οι πολύ σημαντικές και ζωτικές ανάγκες που έχει αυτός ο χώρος».

Ο μικροβιολόγος γιατρός με τα πολλά χρόνια στην πλάτη του στα δημόσια νοσοκομεία -σε αντίθεση με τον νέο υπουργό που ναι μεν είναι γιατρός, αλλά δεν έχει εξασκήσει το επάγγελμα- δήλωσε περήφανος που «μέσα σε περίοδο κρίσης, μεγάλων περιορισμών δημοσιονομικής επιτροπείας και λιτότητας διασφαλίσαμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης με εγγυημένη και ευχερή πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

Μίλησε για ένα σύστημα υγείας «όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες», ένα «αξιόπιστο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επίκεντρό του τον οικογενειακό γιατρό» και «ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο εγγυάται και την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά είναι φτηνά ή καινοτόμα». Ο απερχόμενος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «πολλαπλά προβλήματα, τις ακάλυπτες ανάγκες και τις μεγάλες δυσκολίες που χρειάζεται η νέα πολιτική ηγεσία να δει και να αντιμετωπίσει».

Η ειρωνεία

Ο Βασίλης Κικίλιας, αφού ειρωνεύτηκε τον Ανδρέα Ξανθό «για την ευγενή καλοσύνη που είχατε να είστε εδώ πέρα να μας ενημερώσετε για τα πεπραγμένα του υπουργείου» προκειμένου να αναδείξει την ηχηρή απουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αξιολόγησε τον απερχόμενο υπουργό ως «πολιτικό ήπιων τόνων, κάτι το οποίο εμάς προσωπικά μας ικανοποιεί» (;) και προχώρησε στην ισοπέδωση του επιτεύγματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει όρθιο και ανοιχτό σε όλους το ΕΣΥ, που χτυπήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δικής του παράταξης οι οποίες αυτοδιαφημίστηκαν ως μεταρρυθμίσεις, μιλώντας για «κακή εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Στη συνέχεια παρέθεσε σειρά από κλισέ και πρόχειρες αναφορές στις ανάγκες των ασθενών στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρησιμοποίησε συχνά όρους όπως η «μέση ελληνική οικογένεια» και ο «μέσος πολίτης», ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. μιλάει για την υγεία του «Ελληνα», των «Ελλήνων».

Ο Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε να παραθέσει, και μάλιστα με ύφος δραματικό, παραδείγματα από την καθημερινότητα των ανθρώπων, από την οποία πάντως φάνηκε να έχει απόσταση...

Επιδεικνύοντας κοντή μνήμη για τις πολιτικές υγείας που εφάρμοσε η Ν.Δ. στο παρελθόν και που σήμαιναν υποβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είπε: «Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρώτη προτεραιότητα μακράν της δεύτερης (σ.σ. που δεν μας αποκάλυψε) στη θητεία μας στο υπουργείο Υγείας έχει ο άνθρωπος. Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική και όλα τα άλλα έπονται».

«Πρώτη προτεραιότητα, στην καρδιά της πολιτικής μας και πρώτη στόχευση» της κυβέρνησης Ν.Δ. περιέγραψε πως «είναι η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ενός παιδιού της όταν το φέρνει στο ΕΣΥ και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του».

Δεσμεύτηκε ότι «θα γυρίσουμε όλες τις δομές υγείας της χώρας», αλλά αμέσως μετά διευκρίνισε «σε θεωρητικό επίπεδο», για «να ακούσουμε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο μικρό ήρωα στο σύστημα υγείας».

Ανακαλύπτοντας τον αγώνα που δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση θα αναδείξει τους «μικρούς ήρωες, τους οποίους δεν ξέρει κανένας, είναι ανώνυμοι, εφημερεύουν, προσέχουν τον κόσμο».

Στη συνέχεια τόλμησε να κάνει ειδική αναφορά, έστω και σύντομη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που σήμερα πλήρως επανασχεδιασμένη κάνει τα πρώτα βήματά της μετά τη διάλυση της προηγούμενης το 2014 από τον Αδωνη Γεωργιάδη. «Ημουν νιος και γέρασα σχεδόν, μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα υγείας και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια και προτάσεις για το τι σημαίνει ΠΦΥ στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός» είπε.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο νέος υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι αν θα μπορέσει να υπάρχει μια δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν κατά κάτι παραπάνω γάζες και αναλώσιμα προκειμένου να κάνουν καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, αν θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα η υπηρεσία της υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης. Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους Ελληνες, με τους πολίτες μας, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες, οι μεγάλες».

Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που επιστρέφει στην Αριστοτέλους όπου είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Υγείας επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και είχε το βάρος του σχεδιασμού του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε μεν «να μη ρίχνουμε ευθύνες τι έγινε σωστά, τι δεν έγινε, τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι δεν κάναμε εμείς κ.λπ.», αλλά αποσαφήνισε: «Να είστε βέβαιοι ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση προς τους εθελοντές γιατρούς να «βάλουν πλάτη»!
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να διακηρύσσει ξανά και ξανά με παρρησία την ετοιμότητά του για «τα χειρότερα που έρχονται», όμως αυτό δεν φαίνεται στην πράξη ● Ο κ. Κικίλιας χθες επικαλέστηκε τον... πατριωτισμό...
Εκκληση προς τους εθελοντές γιατρούς να «βάλουν πλάτη»!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση για προσλήψεις με... αοριστίες
«Ηρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης». Με τη φράση αυτή, σε καθεστώς πανδημίας πλέον, με τη χώρα μας να μετράει τον πρώτο νεκρό από Covid-19 και να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 επιβεβαιωμένων...
Εκκληση για προσλήψεις με... αοριστίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία Κικίλια για τις διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία
Αντικαθιστά στην πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με προϊστάμενο διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, τροπολογία που...
Τροπολογία Κικίλια για τις διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόσβαση στην Υγεία μόνο για τους... έχοντες
Ακόμα χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας για τους πολλούς και παροχές υγείας ανάλογα με το πορτοφόλι... υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την προώθηση μέτρων-οδοστρωτήρα για τους πολίτες.
Πρόσβαση στην Υγεία μόνο για τους... έχοντες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπορευματοποίηση και περικοπές
Εκρηκτικό μείγμα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αργότερα ανέλαβε τον Τομέα Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ.
Εμπορευματοποίηση και περικοπές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»
Μέσα σε καθεστώς βίαιης μνημονιακής προσαρμογής, με σκυμμένο το κεφάλι και σηκωμένα τα μανίκια, χωρίς αυταπάτες, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα συνολικής ανόρθωσης του...
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας