• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.1°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.1°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας

 • A-
 • A+
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι αλλαγές στο υπουργείο θα ξεκινήσουν με την κατάργηση του ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου σύμφωνα με πληροφορίες. Θα ακολουθήσουν κάποιες άλλες ήδη εξαγγελθείσες αλλαγές, όπως η κατάργηση της Νομικής Πάτρας ● Ο απερχόμενος Κώστας Γαβρόγλου απαριθμώντας το έργο του ρώτησε –και απάντηση δεν πήρε– για τους διορισμούς και τη μεταφορά του τομέα της Ερευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας υπουργού Παιδείας; Πολλές, μπορούμε να υποθέσουμε. Η ίδια, όμως, την μέρα ανάληψης των καθηκόντων της επέλεξε για μία και μόνη να είναι ξεκάθαρη. Για τη σχέση της με την Εκκλησία.

Τόνισε πως θέλει να κάνει μια «διακριτή αναφορά στα θρησκεύματα», απευθύνοντας γενικό κάλεσμα στο σύνολο της ελληνικής Εκκλησίας: «Καλώ όλους τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».

Δεν εξηγείται εύκολα, αλλά σίγουρα έχει το νόημά της η αγωνία της κ. Κεραμέως για τη θρησκευτική ελευθερία και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές».

Η προτεραιότητά της

Είναι προφανές πως η κ. Κεραμέως όχι μόνο δείχνει την προτεραιότητά της στο θρήσκευμα, αλλά βλέπει και κινδύνους. Θα τους εξηγήσει, ελπίζουμε. Οπως και τις υπόλοιπες προτεραιότητές της, τις οποίες παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Καμία αγωνία εδώ. Καμία κουβέντα. Ούτε για τα αμιγώς εκπαιδευτικά, ούτε καν για τα επείγοντα, όπως το άνοιγμα των σχολείων.

Με τούτα και με κείνα, η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. κατάφερε κι έκανε εντύπωση. Ηταν πολύ δύσκολο να θυμηθούμε αν, κατά τη Mεταπολίτευση, υπήρξαν υπουργοί οι οποίοι από την τελετή κιόλας της παραλαβής των καθηκόντων τους ζήτησαν τη βοήθεια της Εκκλησίας...

Κατά τ’ άλλα, ήταν μια ήρεμη και πολιτικά πολιτισμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων. Οχι χωρίς αιχμές ή υπαινιγμούς για το έργο, τις θέσεις ή τις διαφωνίες. Σίγουρα, όμως, με ευγένεια. «Σας εύχομαι καλή επιτυχία. Μετά από κάποιο διάστημα θα παραδώσετε και εσείς το χαρτοφυλάκιό σας στους επόμενους υπουργούς. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας. Ελπίζω τότε, όπως εγώ τώρα, να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για ό,τι θα έχετε ολοκληρώσει» ευχήθηκε ο απερχόμενος Κώστας Γαβρόγλου στη Νίκη Κεραμέως.

Προηγουμένως, είχε απαριθμήσει το έργο του, ενώ ρώτησε -και απάντηση δεν πήρε- για τους διορισμούς, για τη μεταφορά του τομέα της Ερευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο τόνισε: «Προκαλεί πολλά ερωτηματικά η μεταφορά του Τομέα Ερευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού με αυτόν τον τρόπο όχι μόνον εργαλειοποιούνται οι διαδικασίες έρευνας, αλλά μια τέτοια κίνηση έντονου ιδεολογικού συμβολισμού δεν φαίνεται ότι θα είναι ευνοϊκή για το μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, κάτι στο οποίο είχαμε δώσει τεράστια ώθηση».

Να σημειωθεί πως με αυτή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων θ’ αλλάξει για μια ακόμη φορά το όνομα του υπουργείου Παιδείας. Αυτή θα είναι η 10η φορά.

Η Νίκη Κεραμέως περιορίστηκε να διαβεβαιώσει «όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση» πως θα βρουν «ευήκοα ώτα» και πρόθεση «ειλικρινούς συνεργασίας». Οσο για τις πολιτικές επιλογές, αναφέρθηκε στη «διαρκή βελτίωση» του προγράμματος της Ν.Δ. και στις «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες» που περιλαμβάνει και θα μάθουμε αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Και θα δρούμε πάντοτε μετά από λεπτομερή σχεδιασμό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ομως, δεν είδαμε μέλη των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ). Κι αν ήταν παρόντα, σίγουρα δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους όπως άλλες φορές. Μήπως περίμεναν ν’ ανεβεί στο Μαρούσι ο κ. Χατζηδάκης, όπως άφηνε να διαρρέει η Ν.Δ. τους τελευταίους μήνες;

Η πρώτη επιστολή στην υπουργό

Πάντως, η νέα υπουργός έλαβε ήδη την πρώτη επιστολή από εκπαιδευτικό φορέα. Η ΟΙΕΛΕ έσπευσε να «επαναδιατυπώσει τα πάγια αιτήματά της για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Μεταξύ άλλων, παράνομοι τίτλοι σπουδών, μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Είναι βέβαιο πως οι αλλαγές θα ξεκινήσουν με την κατάργηση του ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Θα ακολουθήσουν κάποιες άλλες ήδη εξαγγελμένες αλλαγές, όπως η κατάργηση της Νομικής Πάτρας. Αγνωστο παραμένει πότε θα παρέμβει στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι η νέα υπουργός διαμηνύει «ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης» και ελεύθερη επιλογή του σχολείου, δημόσιου ή ιδιωτικού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Κεραμέως και οι υφυπουργοί που πάνε κι έρχονται
Πώς η υπερσυγκεντρωτική υπουργός Παιδείας «ξεμπέρδεψε» με τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Β. Διγαλάκη ● Τι σηματοδοτεί η έλευση του Αγγελου Συρίγου και της Ζέττας Μακρή.
Η Κεραμέως και οι υφυπουργοί που πάνε κι έρχονται
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπέγραψε η Κεραμέως για το θρήσκευμα στα απολυτήρια
Υπουργική απόφαση αποτελεί πλέον η απαλοιφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας από τα απολυτήρια γυμνασίων και λυκείων, καθώς η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις.
Υπέγραψε η Κεραμέως για το θρήσκευμα στα απολυτήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
Μέσα σε 10 ημέρες η νέα υπουργός Παιδείας πέτυχε να αναστατώσει χωρίς λόγο τους υποψηφίους ενώ τώρα δείχνει να ακροβατεί στις σχέσεις με την Εκκλησία.
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μαζί της νέας υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, λίγο πριν εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό, ο «ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» εντάσσεται στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Επεφύλασσε εκπλήξεις στο και πέντε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει να αφεθεί στην Πολιτεία»
Τη δική του απάντηση στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών επισήμανε ότι η Πολιτεία έχει την ευθύνη για τη σύνταξη...
«Η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει να αφεθεί στην Πολιτεία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας