Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.4° 21.8°
3 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.3° 24.9°
3 BF
45%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 21.5°
5 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.9° 22.7°
2 BF
40%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.4°
5 BF
42%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.0°
1 BF
39%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
46%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.8° 23.8°
3 BF
74%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 26.9°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.8° 23.3°
3 BF
69%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
94%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
50%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 15.5°
2 BF
88%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.8° 27.7°
2 BF
72%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 22.0°
2 BF
72%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 26.3°
4 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.7° 26.4°
1 BF
47%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
39%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας υπουργού Παιδείας; Πολλές, μπορούμε να υποθέσουμε. Η ίδια, όμως, την μέρα ανάληψης των καθηκόντων της επέλεξε για μία και μόνη να είναι ξεκάθαρη. Για τη σχέση της με την Εκκλησία.

Τόνισε πως θέλει να κάνει μια «διακριτή αναφορά στα θρησκεύματα», απευθύνοντας γενικό κάλεσμα στο σύνολο της ελληνικής Εκκλησίας: «Καλώ όλους τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».

Δεν εξηγείται εύκολα, αλλά σίγουρα έχει το νόημά της η αγωνία της κ. Κεραμέως για τη θρησκευτική ελευθερία και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές».

Η προτεραιότητά της

Είναι προφανές πως η κ. Κεραμέως όχι μόνο δείχνει την προτεραιότητά της στο θρήσκευμα, αλλά βλέπει και κινδύνους. Θα τους εξηγήσει, ελπίζουμε. Οπως και τις υπόλοιπες προτεραιότητές της, τις οποίες παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Καμία αγωνία εδώ. Καμία κουβέντα. Ούτε για τα αμιγώς εκπαιδευτικά, ούτε καν για τα επείγοντα, όπως το άνοιγμα των σχολείων.

Με τούτα και με κείνα, η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. κατάφερε κι έκανε εντύπωση. Ηταν πολύ δύσκολο να θυμηθούμε αν, κατά τη Mεταπολίτευση, υπήρξαν υπουργοί οι οποίοι από την τελετή κιόλας της παραλαβής των καθηκόντων τους ζήτησαν τη βοήθεια της Εκκλησίας...

Κατά τ’ άλλα, ήταν μια ήρεμη και πολιτικά πολιτισμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων. Οχι χωρίς αιχμές ή υπαινιγμούς για το έργο, τις θέσεις ή τις διαφωνίες. Σίγουρα, όμως, με ευγένεια. «Σας εύχομαι καλή επιτυχία. Μετά από κάποιο διάστημα θα παραδώσετε και εσείς το χαρτοφυλάκιό σας στους επόμενους υπουργούς. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας. Ελπίζω τότε, όπως εγώ τώρα, να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για ό,τι θα έχετε ολοκληρώσει» ευχήθηκε ο απερχόμενος Κώστας Γαβρόγλου στη Νίκη Κεραμέως.

Προηγουμένως, είχε απαριθμήσει το έργο του, ενώ ρώτησε -και απάντηση δεν πήρε- για τους διορισμούς, για τη μεταφορά του τομέα της Ερευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο τόνισε: «Προκαλεί πολλά ερωτηματικά η μεταφορά του Τομέα Ερευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού με αυτόν τον τρόπο όχι μόνον εργαλειοποιούνται οι διαδικασίες έρευνας, αλλά μια τέτοια κίνηση έντονου ιδεολογικού συμβολισμού δεν φαίνεται ότι θα είναι ευνοϊκή για το μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, κάτι στο οποίο είχαμε δώσει τεράστια ώθηση».

Να σημειωθεί πως με αυτή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων θ’ αλλάξει για μια ακόμη φορά το όνομα του υπουργείου Παιδείας. Αυτή θα είναι η 10η φορά.

Η Νίκη Κεραμέως περιορίστηκε να διαβεβαιώσει «όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση» πως θα βρουν «ευήκοα ώτα» και πρόθεση «ειλικρινούς συνεργασίας». Οσο για τις πολιτικές επιλογές, αναφέρθηκε στη «διαρκή βελτίωση» του προγράμματος της Ν.Δ. και στις «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες» που περιλαμβάνει και θα μάθουμε αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Και θα δρούμε πάντοτε μετά από λεπτομερή σχεδιασμό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ομως, δεν είδαμε μέλη των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ). Κι αν ήταν παρόντα, σίγουρα δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους όπως άλλες φορές. Μήπως περίμεναν ν’ ανεβεί στο Μαρούσι ο κ. Χατζηδάκης, όπως άφηνε να διαρρέει η Ν.Δ. τους τελευταίους μήνες;

Η πρώτη επιστολή στην υπουργό

Πάντως, η νέα υπουργός έλαβε ήδη την πρώτη επιστολή από εκπαιδευτικό φορέα. Η ΟΙΕΛΕ έσπευσε να «επαναδιατυπώσει τα πάγια αιτήματά της για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Μεταξύ άλλων, παράνομοι τίτλοι σπουδών, μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Είναι βέβαιο πως οι αλλαγές θα ξεκινήσουν με την κατάργηση του ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Θα ακολουθήσουν κάποιες άλλες ήδη εξαγγελμένες αλλαγές, όπως η κατάργηση της Νομικής Πάτρας. Αγνωστο παραμένει πότε θα παρέμβει στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι η νέα υπουργός διαμηνύει «ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης» και ελεύθερη επιλογή του σχολείου, δημόσιου ή ιδιωτικού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ