• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.4°C
  0 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 29.8°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  25%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 32.8°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 32.7°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.5°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας άνθρωπος παντός καιρού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο ιεραρχούνται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνει το νέο σχήμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν είναι μόνο η επιλογή του Τάκη Θεοδωρικάκου -πολιτικού αναλυτή και ειδήμονα στις δημοσκοπήσεις- στη θέση του πρώτου τη τάξει υπουργού, αλλά και οι κρίσιμες αρμοδιότητες που αποδίδονται στον νέο υφυπουργό Εσωτερικών: ο Θοδωρής Λιβάνιος -ένα από τους 18 συνολικά εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς- θα έχει στην αρμοδιότητά του την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου –προφανώς υπό την επίβλεψη του νέου υπουργού. Αμφότεροι υπήρξαν συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, σε σημαντικά πόστα.

Από την προεκλογική περίοδο η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι στις άμεσες πρωτοβουλίες της ως κυβέρνησης θα είναι αφενός η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, αφετέρου η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του «Κλεισθένη». Βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στην εξακομματική Βουλή, θεωρείται απίθανο οι αμέσως επόμενες εκλογές να μη διεξαχθούν με απλή αναλογική, επομένως οι όποιες αλλαγές μάλλον θα ισχύσουν για τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Οσον αφορά το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, η αλλαγή του δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Οπως και να ’χει, η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει άμεση τροποποίηση του «Κλεισθένη» στην κατεύθυνση της «λειτουργησιμότητας» των δήμων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή. Αγνωστο ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα εισηγηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, πληροφορίες όμως θέλουν τη Ν.Δ. να επεξεργάζεται ένα πλαίσιο που οδηγεί σε ένα άκρως δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

Ενδεικτικό υπήρξε το προσχέδιο προτάσεων που συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Να σημειωθεί ότι αντέδρασαν ακόμη και προσκείμενοι στη Ν.Δ. αιρετοί, ενώ ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι αυτές εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Με δεδομένο ότι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ν.Δ. ουσιαστικά θα αποπειραθεί να αποτρέψει την εφαρμογή του «Κλεισθένη».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος

Την ευθύνη εφαρμογής αυτών των αλλαγών αναλαμβάνουν δύο πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος με την επιλογή του κ. Θεοδωρικάκου δίνει συνέχεια στην «παράδοση» της οικογένειάς του να αξιοποιεί πρόσωπα προερχόμενα από την Αριστερά. Ο 55χρονος πρώην πρόεδρος της GPO υπήρξε γραμματέας της ΚΝΕ και μάλιστα στην κρίσιμη πολιτικά περίοδο 1990-91 της διάσπασης.

Ο ειδικός σύμβουλος

Αργότερα, την περίοδο της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε συνεργάτης επικοινωνίας του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, καθώς και διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Συμπορεύτηκε με τον κ. Μητσοτάκη αναλαμβάνοντας καθήκοντα συμβούλου στρατηγικής του προέδρου της Ν.Δ. από τον Οκτώβριο του 2015 και συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016. Το σύνθημα της Ν.Δ. περί «συμφωνίας αλήθειας» φέρεται να έχει τη «σφραγίδα» του νέου υπουργού Εσωτερικών, ενός ανθρώπου «για όλες τις εποχές» που έχει υποστηρίξει για τον σημερινό πρωθυπουργό ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα». Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει θητεύσει και στην Αυτοδιοίκηση, τη δεκαετία του ’90, ως αντινομάρχης Πειραιά σε διοίκηση ΠΑΣΟΚ.

Τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στο προφίλ του 42χρονου υφυπουργού, Θ. Λιβάνιου, ενός ανθρώπου εργατικού και χαμηλών τόνων. Το 2010 διατέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου εργάστηκε στη σύνταξη και την προετοιμασία για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Από το 2011 ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα του Δήμου Αθηναίων στην πρώτη θητεία του Γ. Καμίνη.

Τον Αύγουστο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί θητείας Κυρ. Μητσοτάκη, όπου και διαδέχτηκε τον Δημήτρη Στεφάνου μετά τον πρόωρο χαμό του. Από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και μετά ο κ. Λιβάνιος ήταν διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές και τις προχθεσινές εθνικές εκλογές. Με λίγα λόγια είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την «πλήρη επικράτηση» των προεκλογικών σποτ της Ν.Δ. στο διαδίκτυο…

Το συγκεκριμένο υπουργείο αναλαμβάνει και την ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και συγκεκριμένα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τέλος, καθήκοντα υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης αναλαμβάνει ο Θόδωρος Καράογλου. Πρόκειται για τη δεύτερη θητεία του στο συγκεκριμένο υφυπουργείο (η πρώτη, την περίοδο 2012-2013).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
Η αλλαγή της απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές συμπεριλήφθηκε σε δύο από τις τρεις προτεραιότητες που ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός...
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εστησαν μέχρι και το ΑΣΕΠ!
Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, επελέγησαν και ο Ελ. Μακρυλάκης στη θέση του αντιπροέδρου αλλά και ακόμη 6 νέοι σύμβουλοι, στο πλαίσιο της αύξησης των μελών που...
Εστησαν μέχρι και το ΑΣΕΠ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακάμπτονται έλεγχοι σε συμβάσεις, μελέτες και διαγωνισμούς στα περιφερειακά συμβούλια.
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κράτος είναι το Μαξίμου
Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης συσσωρεύει υπερεξουσίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και σε ολόκληρο το Μαξίμου, που θα λειτουργεί περισσότερο σαν εταιρεία παρά σαν συνηθισμένο κυβερνητικό σχήμα.
Κράτος είναι το Μαξίμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας