Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 28.2°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.6° 25.5°
1 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 27.1°
3 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.4° 24.9°
0 BF
73%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.0°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
25.6° 25.6°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.7°
2 BF
82%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.8°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.4° 28.8°
4 BF
48%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 25.7°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
78%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 26.8°
0 BF
51%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.4° 24.5°
1 BF
60%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.7°
3 BF
54%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
31.0° 27.5°
0 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.3°
0 BF
88%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.7° 27.5°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 22.7°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
O Αλ. Τσίπρας, όρθιος, ανάμεσα στους πρέσβεις της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί και των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στην εκδήλωση υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» από τον Γ. Σταθάκη και τους εκπροσώπους των Exxon Mobil και Τotal | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σημαντική επένδυση στα νερά της Κρήτης

Ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων για δύο οικόπεδα υδρογονανθράκων στα δυτικά και τα νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αναλαμβάνουν δύο ενεργειακοί κολοσσοί, η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα, τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί «άγκυρα» και «πυλώνα ασφαλείας» για την ευρύτερη περιοχή και έδωσε έμφαση στη γεωπολιτική σημασία των συμφωνιών.

Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τις προοπτικές της οικονομίας κατά την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν με την παρουσία και κυρίως με τις παρεμβάσεις τους οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα σας», σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γίνει πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και με τη συμφωνία εξελίσσεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη. Μιλώντας ελληνικά, ο Γάλλος Κριστόφ Σαντεπί δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη στήριξη της Ελλάδας, όπως έκανε τα χρόνια της κρίσης, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Marit Hommedal / Scanpix via AP, File

«Πρόκειται για επένδυση εθνικής σημασίας, που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα ότι «η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα και της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στα βήματα άλλων χωρών της περιοχής», προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο βήμα θα αφορά οικόπεδο στα νότια της Κρήτης. Λίγο πριν είχε αναφερθεί στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τον αγωγό EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρώτο σημείο εισόδου την Κρήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να περιγράψει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας πριν από τέσσερα χρόνια βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. «Σήμερα στέκεται ξανά στα πόδια της και είναι μια χώρα αυτοδύναμη», τόνισε και επικαλέστηκε τα επιτεύγματα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπενθύμισε ότι έχει εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού στη σύγχρονη ιστορία της και έχει ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Αντικρούοντας εμμέσως πλην σαφώς την κριτική της Ν.Δ. για δήθεν «δυσανεξία» του ΣΥΡΙΖΑ με τις επενδύσεις, επισήμανε πως η συγκεκριμένη σύμβαση υλοποιήθηκε μέσα σε 20 μήνες, που αποτελεί χρόνο-ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γ. Σταθάκης

Οι περιβαλλοντικές διαστάσεις του προγράμματος αναδείχθηκαν από τον πρωθυπουργό, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, που επισήμαναν ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που είναι οι αυστηρότερες σε διεθνές επίπεδο, ενώ έχει απαγορεύσει το francking, τη ρυπογόνα διαδικασία εξόρυξης από σχιστολιθικά πετρώματα.

Εχει προβλεφθεί η δημιουργία Παρατηρητηρίου από όλους τους φορείς της Κρήτης, που θα παρακολουθούν όλες τις παραμέτρους υλοποίησης της συμφωνίας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης δημιουργήθηκε ήδη ινστιτούτο έρευνας υδρογονανθράκων. «Ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς θα έχει κεντρική θέση σε όλη αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο ομιλητές ανέδειξαν επίσης τις οικονομικές πτυχές των συμβάσεων, που περιλαμβάνουν κατ’ αποκοπή τίμημα, σταθερά μισθώματα, φόρους 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% για τις περιφέρειες, ενώ θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από την επένδυση θα είναι 30-40% επί του τζίρου της επένδυσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι η έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι συμβατή με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει διπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ώς το 2030. Τόνισε επίσης ότι το φυσικό αέριο είναι μεταβατικό καύσιμο για τη μεγάλη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των συμβάσεων για έρευνες

Με τις χθεσινές υπογραφές για τα δύο οικόπεδα στην Κρήτη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πρόκειται για δώδεκα συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2014 και σηματοδοτούν τη μετάβαση από τον μύθο δεκαετίων στην πραγματικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Παρ’ όλο που είναι νωρίς, οι εκτιμήσεις μας για την περιοχή της Κρήτης είναι πολύ ενθαρρυντικές» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, τα οποία μετέχουν σε εννέα από τις συνολικά 12 συμβάσεις αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στον Πατραϊκό, από τις οποίες προκύπτει ότι τα απολήψιμα αποθέματα θα εξασφαλίσουν 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για τη γεώτρηση, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2020. Τα ΕΛΠΕ, όπως ενημέρωσε, έχουν εντοπίσει στη Δυτική Ελλάδα περισσότερες από 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, για τις οποίες εκτιμάται ότι περιέχουν δεκάδες εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ανυπομονούμε να λειτουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας σε αυτά τα βαθιά ύδατα της Κρήτης, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον» υποσχέθηκε ο Μπερνάρ Κλεμέντ, αντιπρόεδρος του ομίλου της γαλλικής Total στη Νότια Ευρώπη και την Κασπία. Από την πλευρά τής Exxon Mobil ο Τζόναθαν Γουίλσον υπενθύμισε ότι η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1914 και πρόσθεσε ότι οι εξορύξεις αποτελούν επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σημαντική επένδυση στα νερά της Κρήτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας