Με την αποστολή μηνυμάτων προς την Τουρκία τόσο από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα όσο και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη «σημαδεύτηκε» χθες η τελετή παραλαβής των δέκα Σινούκ και των 70 Kiowa Warrior στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Ερωτηθείς ο Αμερικανός πρέσβης για το πώς σχολιάζει τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη λήψη μέτρων κατά της βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ε.Ε. μοιράζονται την ίδια προοπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα εκτός Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον, το να αποφευχθούν οι περαιτέρω προκλητικές (provocative) ενέργειες από την Τουρκία. Μίλησα με σαφήνεια γι’ αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στα δημόσια σχόλιά μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική αντίληψη ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες».
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, αν και υπήρξε καθησυχαστικός, επισήμανε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και η κυβέρνηση δρουν μεθοδευμένα για να αποτρέψουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας παράλληλα σε ετοιμότητα τις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στο καλύτερο επίπεδο.
«Δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών, οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα. […] Η οποιαδήποτε επαύξηση των δυνατοτήτων μας στις Ενοπλες Δυνάμεις νομίζω είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. […] Σε αυτή τη φάση είμαστε στην προσπάθεια να αποτρέψουμε με διάφορες ενέργειες και με μέτρα την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας», απάντησε συγκεκριμένα για το θέμα ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε για τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: «Γίνεται μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στον χώρο μας».
