Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Θετικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιφύλαξε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το οποίο είχε διευρυμένη σύσκεψη ενόψει της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

«Το μήνυμα που κομίζω είναι ότι η Ελλάδα τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, φυσικά στο πλαίσιο της Ευρωζώνης» ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει καλωσοριστεί και τόνισε πως η επιτυχία της επίτευξης πλεονάσματος 3,5% επέτρεψε στην Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Όπως είπε, ήταν μία πολύ ευπρόδεκτη κίνηση «γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και δεν θέλαμε φυσικά οι Έλληνες συνταξιούχοι να υποφέρουν έτι περαιτέρω από το κληροδότημα της κρίσης».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πως η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μία νέα φάση, στη μεταμνημονιακή φάση. Υποστήριξε ότι θα υπάρχει μία αποστολή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι επιτυχής, και η οποία θα βοηθήσει το Eurogrοup να μπορεί να αποδεχτεί την έκβαση αυτή, ώστε να υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση που έχει προβλεφθεί.

Ο επίτροπος επισήμανε ότι η επίσκεψη του σήμερα στην Αθήνα ήταν σχεδιασμένη εδώ και πολύ καιρό, προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει σε δείπνο από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και (η επίσκεψη) δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ήταν ευκαιρία να έχει σημαντικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπουργούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου. Με τον πρωθυπουργό είπε ότι συζήτησε τις συνθήκες επιτυχούς έκβασης της μεταμνημονιακής αυτής εργασίας, όπως θα έκανε στη συνέχεια και κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς.

«Πραγματικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και τώρα ας καταστήσουμε την Ελλάδα ένα πλήρες successs story και ας δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την ανεργία και να υπάρξουν κοινωνικά μέτρα» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ονοματολογικό, απάντησε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική κατάσταση. Για το θέμα της συμφωνίας καθεαυτό τόνισε ότι η Επιτροπή αλλά και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη συνολικά είναι υποστηρικτικοί και πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των γειτόντων της. Ανέφερε ότι είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας «και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα υποστηριχθεί και θα εφαμροστεί». Σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι για να φέρνει κοντά τους λαούς, αφορά τη συμφιλίωση των λαών, τη θεραπεία των πληγών τού χθες και πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτή η συμφωνία. «Και αυτό είναι η ίδια η Ευρώπη» τόνισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Brexit, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για πολύ σημαντική ψηφοφορία, «τώρα ξέρουμε επακριβώς τι δεν θέλει το βρετανικό Κοινοβούλιο και αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί». Όπως παρατήρησε, η μοίρα τους βρίσκεται στα δικά τους χέρια και η Επιτροπή πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό τους. «Έχουμε εκκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και πάντοτε είμαστε διαθέσιμοι να βρούμε μία λύση» πρόσθεσε. Όπως επισήμανε, η συμφωνία υπήρξε στο τραπέζι, «πιστεύουμε ότι ήταν η καλύτερη λύση και τώρα θέλουμε οι Βρετανοί να εκφραστούν γνωρίζοντας ότι φυσικά μάς τελειώνει ο χρόνος και πρέπει να υπάρχουν κάποιες διευκρινίσεις τώρα προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης εν συνόλω».

Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σε αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου στη «Μακεδονία» παρατήρησε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε «Βόρεια Μακεδονία», όχι «Μακεδονία», αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γιατί ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τώρα έχουμε τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περαιτέρω μείωση της ανεργίας -που είναι το σημαντικότερο για εμένα- και να προσπαθήσουμε να έχουμε αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα». Διότι, όπως πρόσθεσε, αυτό είναι επίσης σημαντικό, προκειμένου να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν» σημείωσε.

«Χαιρετίζουμε φυσικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις..» επισήμανε απ’ την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί και έκανε λόγο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργεί και να πετυχαίνει στόχους, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να φέρνει κοινωνικά μέτρα για τους πολίτες που υπέφεραν τόσο πολύ από την κρίση, όπως είπε. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό «ένα πλήρες success story, γιατί η Ελλάδα το αξίζει και το χρειάζεται».

Προετοιμασία για «την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση»

«Καλωσορίσαμε την προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Χαρακτήρισε δε ως «μια σωστή απόφαση τη μη περικοπή των συντάξεων», δεδομένου, όπως είπε, οι περικοπές «δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες. Το πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση υπήρξε προετοιμασία για «την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία είναι σημαντική». «Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP΄s και ANFA΄s (σ.σ. τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές τράπεζες) ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», τόνισε. Προσέθεσε δε, ότι «παράλληλα χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ας προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση».

Ερωτηθείς για τις 16 μεταμνημονιακές δράσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως «υπάρχει ακόμα δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία (σ.σ. η αξιολόγηση)». Ενώ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε πως «συζητήσαμε τα πάντα και για τα “κόκκινα” δάνεια και για τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».

Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία». Η υπουργός πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5-10%, «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είπε, από το 1995, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ