Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα και με το βλέμμα στην οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα».

Κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως έπειτα από μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Το σημαντικότερο, τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «εμείς αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους… που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Η ανάπτυξη έχει νόημα, είπε ο πρωθυπουργός, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα: την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως κυβερνητικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως από την Κοζάνη ξεκινά μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων, από τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ειδικό τιμολόγιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας, που θα ισχύσει από το 2018, καθώς και άλλα μέτρα για την περιοχή (σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου κ.ά.).

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: 

⇒ Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, πρροωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

⇒ Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας… Κατά τη δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό.

⇒ Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.

⇒ Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μετά το 2009, δημιούργησε μια εντελώς ειδική κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ανεξάρτητα από την κρίση.

⇒ Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.

⇒ Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή και αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.