Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Μάχη» με τον χρόνο και τα κομπιουτεράκια δίνουν κυβέρνηση και δανειστές, ενώ η πρώτη στέλνει αυστηρά μηνύματα στους δεύτερους να περιορίσουν τις «διαρροές» για τη διαπραγμάτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες κατηγορηματικά ότι υπάρχει απαίτηση από τους δανειστές για εφαρμογή των μέτρων από το 2018 και όχι από το 2019, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα τον Γάλλο πρωθυπουργό στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018» επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνέστησε σε όλες τις πλευρές «να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο».

Υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Ελληνες πολίτες» και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από διαρροές και δημοσιεύματα και καλούμε και τους πολίτες να μην παρασύρονται από αυτά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να εισέλθει σε αναλυτικές λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά κλιμάκια και τα στελέχη των δανειστών, ενώ για το 2018 υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκ μέρους της Κομισιόν, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό.

Επομένως, δεν τίθεται και θέμα εφαρμογής μέτρων για το 2018». «Αυτή τη στιγμή εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ, το οποίο όμως ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019 θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν», πράγμα που «προφανώς εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν εισέλθει σε μια «άχαρη» και περίπλοκη συζήτηση, που εκτείνεται από τη λογιστική μέχρι την πολιτική διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ως βασικό «όπλο» της το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2016 και επιμένει ότι το μέγεθος αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα έτη.

Για το πλεόνασμα

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν, θεωρώντας ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα έτη είναι εφικτοί, ιδίως εάν βρεθεί η λογιστική μέθοδος που θα επιτρέψει τη μεταφορά αυτών των πόρων στα επόμενα έτη. Το ΔΝΤ φαίνεται να έχει εισέλθει σε αυτή τη συζήτηση και πλέον να έχει «ρίξει» τις απαιτήσεις του, θεωρώντας ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να επιτευχθούν μεν, για μικρό διάστημα δε.

Ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί για το 2019 και μετά θα καθορίσει και το πώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα και τα αντίμετρα. Η κυβέρνηση ορθώς επιμένει ότι αυτά θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, ωστόσο δεν έχει ακόμα καθοριστεί τι θα συμβεί εάν για παράδειγμα το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν επιτευχθεί.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση.