• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.1°C / 13.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.4°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 10.9°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 6.8°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.4°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 15.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απεργία στο... απόσπασμα

 • A-
 • A+

Τυπικά η απεργία θεωρείται η τελευταία γραμμή άμυνας των εργαζομένων όταν δεν τους έχει απομείνει κανένα άλλο όπλο είτε για να διεκδικήσουν είτε για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Στην πραγματικότητα είναι το μοναδικό όπλο που έχουν, καθώς η εργοδοσία ουδέποτε υποχώρησε εύκολα και ποτέ δεν εμφανίστηκε πρόθυμη ακόμη και για την παραμικρή παραχώρηση.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η απεργία ήταν πάντοτε στο στόχαστρο των εργοδοτών και των αντεργατικών κυβερνήσεων. Βασική, άλλωστε, αρχή του συστήματος της μισθωτής εργασίας ήταν -και παραμένει- η εργατική δύναμη να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο και ατομικό και όχι ως συλλογικό εμπόρευμα. Αντίθετα, η απεργία αφορά μια συλλογική διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρείται να διευθετηθούν συλλογικά -δηλαδή για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων- οι όροι και οι προϋποθέσεις πώλησης της εργατικής δύναμης.

Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε από τη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που επί της ουσίας καθιστά την απεργία αδύνατη, καθώς για την πραγματοποίησή της προβλέπει πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών και εμποδίων που την ακυρώνουν. Στον νόμο προβλέπεται, π.χ., ότι για την πραγματοποίηση απεργίας απαιτείται η εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου προσωπικού στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, υποχρεωτικός διάλογος ο οποίος προηγείται και όσο διαρκεί απαγορεύεται η απεργιακή κινητοποίηση, αφαίρεση του δικαιώματος από δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να επανακηρύξουν μια απεργία που έχει κριθεί παράνομη κ.ο.κ.

Επίσης απαγορεύεται στους συνδικαλιστές και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προστατεύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους από κινήσεις απεργοσπασίας των εργοδοτών ενώ νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιζόμενων εργαζομένων.

Χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, να εκδώσει την εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου, προφανώς για να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την εφαρμογή του. Η πρεμούρα της να πράξει κάτι τέτοιο αυγουστιάτικα, σε συνθήκες διακοπών, δηλαδή πολιτικής και συνδικαλιστικής χαλάρωσης, είναι χαρακτηριστική και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Είναι φανερό πως το επόμενο χρονικό διάστημα, στη βάση του νόμου και της εφαρμοστικής εγκυκλίου, τα αρμόδια όργανα και οι υπηρεσίες του κράτους θα προσανατολιστούν ώστε να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να χρησιμοποιήσουν το όπλο της απεργίας. Το ζήτημα κατά συνέπεια αφορά το πώς θα αντιδράσουν τα συνδικάτα ώστε να καταργήσουν τον νόμο στην πράξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται το θατσερικό του νομοσχέδιο για το συνδικαλισμό
Με μια επιθετική ανακοίνωση, ενόψει του αυριανού απεργιακού κλοιού, ο υπουργός Εργασίας εγκαλεί τα κόμματα της αριστεράς και υπερασπίζεται τα άρθρα του απεργοκτόνου σχεδίου νόμου που κατά τον ίδιο...
Υπερασπίζεται το θατσερικό του νομοσχέδιο για το συνδικαλισμό
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η δοκιμασία και η ευκαιρία
Το μόνο βέβαιο με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι θα δώσει πολλές ευκαιρίες στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.
Η δοκιμασία και η ευκαιρία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Προστασία για τους εργαζομένους
Η υπόσχεση των προηγούμενων κυβερνήσεων πως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα φέρει αύξηση των θέσεων εργασίας αποδείχτηκε τρανταχτό ψέμα. Το νομοσχέδιο...
Προστασία για τους εργαζομένους
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το απεργιακό δικαίωμα
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δημιούργησε την αίσθηση ότι τα δύσκολα για την Ελλάδα αποτελούν πλέον παρελθόν. Θα ήταν καλό να μη βιαζόμαστε. Η τρίτη αξιολόγηση, που ξεκινάει ουσιαστικά από τις αρχές...
Το απεργιακό δικαίωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκοτώνουν την απεργία μέσα στον Αύγουστο
Η εγκύκλιος συνολικά δημιουργεί έναν πολύπλοκο, δαπανηρό, χρονοβόρο και τρομερά γραφειοκρατικό μηχανισμό, που στερεί από τα συνδικάτα ένα σημαντικό «όπλο» σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.
Σκοτώνουν την απεργία μέσα στον Αύγουστο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερίζουν δικαιώματα για να προλάβουν θύελλες
Με εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να «ξεδοντιάσει» και την πρακτική της απεργίας με την κάλυψη των εργατικών κέντρων, συνδικάτων και ομοσπονδιών, αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαιο του κάθε...
Θερίζουν δικαιώματα για να προλάβουν θύελλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας