Νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας από την Άγκυρα, αυτή τη φορά με μια εμπρηστική συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα «Hurriyet».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταφέρεται εναντίον του Πάνου Καμμένου, τον οποίο καλεί να… συνετιστεί:
«Ο συνέταιρος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς, είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική αποσόβησης εντάσεων με τη γείτονα… Ξέρουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις… Η στάση του υπουργού δεν είναι καινούρια. Εμείς γι’ αυτή τη στάση έχουμε μιλήσει και στον Τσίπρα και συνεχίζουμε να το κάνουμε»
Στη συνέχεια ο Τούρκος υπ.Εξ. απειλεί ευθέως την Αθήνα με «ανεπανόρθωτο ατύχημα» στο Αιγαίο «λόγω της συμπεριφοράς αυτής» και υποστηρίζει ότι ο διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να λύνονται με διάλογο…
«Η συμπεριφορά μας δείχνει μεγάλη ωριμότητα… Με ωριμότητα οφείλει να συμπεριφέρεται και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας», προσθέτει.
Ωστόσο, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται μετά το τουρκικό σόου στα Ίμια και ύστερα από ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στα ελληνικά ύδατα.
Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, (επίσης στη «Hurriyet»): «Η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά δεν θα δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα. Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε την συχνότητα των παραβιάσεων. Από καιρό σε καιρό αυτό οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά αυτό δεν είναι καλό.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να είμαστε η πλευρά που θα κλιμακώσει την ένταση, αλλά δεν θα υποκύψουμε αν συμβούν γεγονότα. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από διάλογο. Η ένταση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι γείτονάς μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας.»
Π. Καμμένος: Καουμπουλίκια ανατολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα επιθυμεί την γαλήνη και την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη της περιοχής. Δεν επιδιώκουμε τσαμπουκάδες, ούτε φασαρίες. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι καουμπουλίκια ανατολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα». Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από έξι τουρκικά αεροσκάφη
Ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.
«Τα στελέχη δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές κρίσεις, παρά τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί στο εισόδημα τους. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Οι Έλληνες προασπίζονται την πατρίδα. Από την άλλη πλευρά, «να ανησυχούν λόγω της κατάστασης στο τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι Έλληνες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
