Η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας συνεχίζεται με εκατέρωθεν ανακοινώσεις. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά η αμφισβήτηση από την Άγκυρα, των Ιμίων. «Η στάση της Τουρκίας είναι γνωστή διεθνώς από το 1996» λέει η Τουρκία. «Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος», απαντά η Ελλάδα.
«Η στάση της Τουρκίας για την κυριαρχία της επί των Ιμίων είναι γνωστή»
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεΐν Μουφτούογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η στάση της Τουρκίας για την κυριαρχία της επί των Ιμίων είναι γνωστή διεθνώς από το 1996. Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής μας». Και πρόσθεσε ότι «η τουρκική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται γιατί η Ελλάδα το ερμηνεύει αυτό σαν να γίνεται πρώτη φορά γνωστή η θέση της».
Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την κρίση των Ιμίων η τότε τουρκική ηγεσία μιλούσε για «γκρίζες ζώνες» στις βραχονησίδες ενώ προχθές ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τα Ίμια τούρκικο έδαφος.
«Το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων»
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου .
Όπως επισημαίνει, το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.
H Τουρκία «πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».
Παρέμβαση από τις Βρυξέλλες
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή από τις Βρυξελλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής.
«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».
«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», ανέφερε η Μ. Κοτσιγιάντσις.
