Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προκλητική πρόταση πρακτικά για το «σφράγισμα» των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, με τη δημιουργία μιας νέας «γραμμής άμυνας» ώστε να ανακοπούν τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη, διατύπωσε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν: γνωστό «μαύρο πρόβατο» στους κόλπους των «28» για την ξενοφοβική-εθνικιστική πολιτική του, ο οποίος βρίσκει ωστόσο ολοένα και περισσότερους «μιμητές» στη σκληρή μεταναστευτική γραμμή του, με… σήμα κατατεθέν την ανέγερση φραχτών.

«Είναι καλό που [η Τουρκία] έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει μια γραμμή άμυνας εκεί, όμως χρειάζεται να δημιουργήσουμε και μία δική μας από τους δικούς μας πόρους στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να σταματήσουμε, όχι να επιβραδύνουμε, τη μετανάστευση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη δημόσια ουγγρική ραδιοφωνία ο Ορμπάν.

Κι αφού έκλεισε το μάτι στη Γερμανία -υποστηρίζοντας ότι άρχισε πια να κινείται προς την «κοινή λογική» ως προς το μεταναστευτικό- τόνισε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν, καθώς κι ότι θα πρέπει να δοθεί στην ΠΓΔΜ οικονομική και άλλη βοήθεια (χωρίς να διευκρινίσει) για την αμυντική ενίσχυσή της.

Αυτά ενώ τα Σκόπια έχουν ανυψώσει δύο συρμάτινους φράχτες στα σύνορα με την Ελλάδα (στα σημεία μεταξύ Γευγελής-Ειδομένης και Μετζίτλια-Νίκης), ενώ αστυνομικοί από την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία διενεργούν ήδη κοινές περιπολίες με δυνάμεις της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Γευγελής-Ειδομένης, για τον έλεγχο των μεταναστών.

Γειτονικές χώρες

Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, το επόμενο διάστημα αναμένονται ενισχύσεις από τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και πιθανόν κι άλλες χώρες, με τις οποίες βρίσκεται ήδη σε σχετικές συζητήσεις η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Με την ολλανδική 6μηνη προεδρία της Ε.Ε. να προωθεί, εν τω μεταξύ, τη δημιουργία της Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, διατρανώνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο χώρος Σένγκεν, και τις Βρυξέλλες να εκφράζουν ανοιχτά πια τη δυσαρέσκειά τους προς την Τουρκία από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή της συμφωνίας για συνδιαχείριση της προσφυγικής κρίσης (με πλούσια διπλωματικά ανταλλάγματα και οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αγκυρα για να «τραβήξει» στην ισλαμοσυντηρητική της ηγεσία το «αυτί».

Στο μεσοδιάστημα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τέθηκε από χθες σε εφαρμογή η επαναφορά της έκδοσης βίζας για τους Σύρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός όσων μεταβαίνουν στην Τουρκία μέσω τρίτων χωρών (π.χ. αεροπορικώς από τον Λίβανο και την Αίγυπτο). Κατά τα λοιπά, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική «ανοιχτών θυρών» για τους Σύρους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα από την κοινή μεθόριο.