Τη νέα δομή δυνάμεων και τον δωδεκαετή προγραμματισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών της «Ατζέντας 2030», συνολικού προϋπολογισμού 28 δισ. ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων περιλαμβάνει συνολικά 853 κωδικούς με σειρά ύψιστης προτεραιότητας να καταλαμβάνει ο περιβόητος «σιδερένιος θόλος» του Αιγαίου, ο οποίος όμως, λόγω κόστους, φαντάζει περισσότερο με «χρυσός». Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει έντονο ισραηλινό και αμερικανικό άρωμα δίνοντας έμφαση στην αεράμυνα και στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με την απόκτηση νέων ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και την προμήθεια των αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ, δηλώνει ότι η ιεράρχηση των εξοπλιστικών αμυντικών αναγκών εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων στο σύγχρονο περιβάλλον κινδύνων και απειλών. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, επιχειρείται ένας εξορθολογισμός στους κωδικούς των προγραμμάτων και στις εκτιμήσεις του κόστους τους από τα επιτελεία. Ο αμυντικός μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός αφορά την περίοδο 2023-2035 και περιλαμβάνει νέες αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών, αναβαθμίσεις και συντήρηση των οπλικών συστημάτων.
Προτεραιότητα
«Ο περιβόητος “σιδερένιος θόλος” εκτιμώμενου κόστους 2,5 με 3 δισ. ευρώ, αποτελεί Νο1 προτεραιότητα για την άμυνα της χώρας», επισημαίνει η ανώτατη πηγή, συντασσόμενη πλήρως με τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι η χώρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία αντιαεροπορική ομπρέλα στο Αιγαίο κατά τα ισραηλινά πρότυπα του «Iron Dome», μολονότι ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας διαφέρει σε μορφολογία και έκταση από εκείνον του Ισραήλ, όπως επίσης και η φύση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οργανώνουν την αεράμυνά της λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και σκοπεύοντας να αναθέσουν χωρίς διαγωνισμό σε ισραηλινές εταιρείες την απόκτηση των οπλικών συστημάτων που θα διαμορφώσουν τον αποκαλούμενο «σιδερένιο θόλο του Αιγαίου». Ουσιαστικά πρόκειται για την αναβάθμιση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, με την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων (Hawk, S-300, TOR –M1 και OSA) και προσθήκη νέων συστημάτων, με μεγαλύτερες δυνατότητες στην αεράμυνα του Αιγαίου.
Θεωρείται θέμα ωρών η απάντηση της SIBAT, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, στην επιστολή που απέστειλε στις 14 Οκτωβρίου το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ). Στην επιστολή ζητείται η αποστολή προσφοράς για την προμήθεια συνδυασμού συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, υλικών και υπηρεσιών μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
Επιχειρησιακές απαιτήσεις
Αν η επικείμενη ισραηλινή απάντηση ικανοποιεί τις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις και ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές ικανότητες της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας προτίθεται να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση του έργου στις ισραηλινές κρατικές εταιρείες Rafael και Israel Aerospace Industries (IAI).
Η ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή υπεραμύνθηκε αυτής της επιλογής τονίζοντας ότι εκτός από τα οφέλη που θα έχει η περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμαχίας Αθήνας - Τελ Αβίβ, η ισραηλινή προσφορά περιλαμβάνει το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «David’s Sling» που διαθέτει τη δυνατότητα αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και βαλλιστικών πυραύλων, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά της αεράμυνα της χώρας.
Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», το ΓΕΕΘΑ στην επιστολή του στη SIBA έχει ζητήσει προσφορά για την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος David’s Sling, που έχουν από κοινού αναπτύξει η κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael με την αμερικανική Raytheon Missiles & Defense. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση μαχητικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), τακτικών βαλλιστικών και αεροδυναμικών βλημάτων (όπως τα πλεύσης - cruise) και ρουκετών μέσου - μακρού βεληνεκούς σε αποστάσεις 40 έως 300 χλμ. Το David’s Sling αναμένεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο ρωσικής προέλευσης σύστημα S-300 και δεν αποκλείεται, σε βάθος χρόνου, τις έξι πυροβολαρχίες Patriot, εφόσον δεν υλοποιηθεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους. Μία τάξη μεγέθους του κόστους απόκτησής του δίνει το παράδειγμα της Φινλανδίας. Η Φινλανδία τον περασμένο Νοέμβριο ανέθεσε σύμβαση ύψους 317 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μιας πυροβολαρχίας του συστήματος. Για την αντικατάσταση των ρωσικών πυραύλων TOR M1 και OSA και των αμερικανικών κατευθυνόμενων βλημάτων Hawk προορίζονται και τα συστήματα Snyder (έκδοση AiO) BARAK–MX, για τα οποία έχει ζητήσει προσφορά από τη SIBAT.
Και αεροπλάνα
Στο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, περίοπτη θέση κατέχει η προμήθεια των 20 αμερικανικών αεροσκαφών F-35, και των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, η απόκτηση ακόμη μίας γαλλικής φρεγάτας FDI και η δρομολογούμενη προμήθεια επιπλέον 6 μαχητικών Rafale. Σε δεύτερο χρόνο φαίνεται να τοποθετείται ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΜΕΚΟ. Στον συνολικό προϋπολογισμό προβλέπονται πιστώσεις 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τεχνική υποστήριξη, ενώ συγκαταλέγονται και αποπληρωμές συμβάσεων που υπογράφτηκαν πριν 2023 και αγγίζουν το 1,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΕΕΘΑ, για την εκτέλεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων απαιτούνται κάθε χρόνο 2,2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή δυνάμεων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων που επικεντρώνεται στην πύκνωση των μονάδων και την εξειδίκευση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στις νέες τεχνολογίες των οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με την ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ, στη νέα δομή υπολογίζονται κατά 30% λιγότερες μονάδες και το κλείσιμο περίπου 150 στρατοπέδων σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας