Διάρκεια μισής ώρας είχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Για καλό κλίμα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη συνάντηση που διεξήχθη στο συνηθισμένο φορμάτ, δηλαδή με τη συμμετοχή των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των δύο διπλωματικών συμβούλων Αννας Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ενώ η ελληνική πλευρά, η οποία όλες τις προηγούμενες μέρες έριχνε χαμηλά τις προσδοκίες για το περιεχόμενο του ραντεβού, προσήλθε με στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, στην ατζέντα βρέθηκε μια επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και το Προσφυγικό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους, με πρώτο βήμα προσεχή συνάντηση των δύο υπουργών Μετανάστευσης. Επιπλέον, ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
Από εκεί και πέρα ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό και την πάγια και σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ κατά την ίδια πηγή, η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλά βέβαια μόλις λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε επιμείνει να ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να το κάνει και ναρκοθετώντας έτσι απολύτως την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό.
Ωστόσο η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε πως αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, όσον αφορά τις από εδώ και πέρα επαφές και τα χρονοδιαγράμματα, αναμένεται να υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν από τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Για «έλλειμμα συνεκτικής εθνικής στρατηγικής» και «αδιαφανή, “Ι.Χ.” εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων αναζητείται ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε το ΚΚΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας