Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.2° 16.7°
3 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.1° 12.5°
1 BF
68%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 16.6°
5 BF
63%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 13.5°
2 BF
94%
Βέροια
Αίθριος καιρός
12°C
13.8° 11.5°
1 BF
84%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.4° 5.9°
0 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
3 BF
79%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.8°
5 BF
64%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.3°
4 BF
67%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.2°
5 BF
75%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.2°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
63%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.0° 12.9°
1 BF
82%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.6° 14.9°
2 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
88%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.8° 16.8°
3 BF
54%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
14.7° 12.2°
2 BF
72%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.3° 6.3°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου, 2024
kyriakos - erdogan
Στο τεχνικό μέρος ορίστηκαν τα θέματα της ατζέντας Μητσοτάκη - Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», δηλώνει ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Αθήνα

Θέλει λύση «πακέτο» ο Ερντογάν στη διεθνή δικαιοσύνη UPD

«Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση» απαντά ο Τούρκος πρόεδρος στη θέση της Αθήνας ότι η προσφυγή στη Χάγη θα πρέπει να αφορά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Καθημερινή», ενόψει της αυριανής του συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος θέτει συγκεκριμένους όρους για ενδεχόμενη προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη. 

Όπως ξεκαθαρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιθυμεί οι δύο χώρες να προσφύγουν για το σύνολο των διαφορών τους, για θέματα «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. «Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», την ώρα που η Αθήνα επιμένει ότι η διαφορά αφορά μόνο στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας παράλληλα πως προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής "win-win"», που πρόσφατα επανέφερε στη διμερή διπλωματική σκακιέρα.

Για το περιβόητο «μπορεί να έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά», απαντά ότι η δήλωση αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και προσθέτει πως «καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας [...] Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας, στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, θα πρέπει να παραμείνουμε γείτονες. Θα παραμείνουμε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου. Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε, όταν απλώνουμε το χέρι φιλίας», συνεχίζει.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρχουν αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι «υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία», προσθέτοντας ότι μία τέτοια προοπτική «μπορεί να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων [...] Προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων επιφέρουν επίσης τον κίνδυνο», επισημαίνει με νόημα και συμπληρώνει: «...είχα προτείνει δύο φορές τη διοργάνωση ενός περιεκτικού συνεδρίου σχετικά με τις ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, στην αρχή η Ε.Ε. παρέμεινε σιωπηλή ως προς την πρόταση αυτή. Η σιωπή δεν λύνει προβλήματα. Ομοίως, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είχε προτείνει κοινή επεξεργασία αποθεμάτων και κατανομή των εσόδων, έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί. … Γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μην μπορούν να συνεργαστούν;».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει ότι παρατηρείται παγκόσμια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ζητά τη βοήθεια της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς κοινότητας και μιλά για ανάγκη λήψης κοινών μέτρων από Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη, τα οποία θα «προβλέπουν ίσο καταμερισμό βαρών και ευθυνών για την πρόληψη της μετανάστευσης στην πηγή της [...] Είναι ένας αγώνας εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας που απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», τονίζει.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί, υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δε θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δε θα μειωθούν και θα προστατευθούν». Για την πιθανότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνει ότι «είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών». Συγκεκριμένα δηλώνει: «Όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κρατικοποιηθεί από το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητες της έχουν σταματήσει. Στην πραγματικότητα, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών. Από την άλλη πλευρά, το Πατριαρχείο του Φενέρ (σ.σ. Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν ήταν θετικό για την επανέναρξη της εκπαίδευσης της Σχολής υπό την αιγίδα ενός κρατικού πανεπιστημίου, υπαγόμενου στη νομοθεσία του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θέλει λύση «πακέτο» ο Ερντογάν στη διεθνή δικαιοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας