Ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας θέτει η Ελλάδα την ανάληψη καθηκόντων του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.
Παρά τις έντονες πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε., η Αθήνα διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά την έκβαση της διαδικασίας ελέγχου της Αλβανίας στο σύμπλεγμα κεφαλαίων (Cluster 1-Βασικές αρχές), λόγω της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη. «Η υπόθεση συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας», επιμένει η Αθήνα.
Μάλιστα χθες, η Ελλάδα κατέθεσε Γραπτή Δήλωση στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) στην οποία αναφέρει ότι «αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της Εκθεσης Αξιολόγησης Εκκρεμών Σημείων Αναφοράς».
«Η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της Ε.Ε., τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα», αναφέρεται στη δήλωση.
