Δηλώσεις από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και τον Αμερικανό ομόλογό του στο πλαίσιο έναρξης του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ.
Στενή η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική για να τονίσει «ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.
Επανέλαβε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Με τη σειρά του ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για την άμεση και σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.
Συμβουλές προς συμμάχους του ΝΑΤΟ
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο».
Όπως είπε, αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Εκτίμησε δε ότι αν επιλυθούν οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.
Και στο γνωστό πνεύμα ίσων αποστάσεων, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας, να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες».
Η αμυντική συμφωνία
Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τόνισε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.
«Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη»
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε επίσης για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή», τονίζοντας ότι «τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε.
Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας