Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.9° 14.8°
1 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 13.1°
0 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.5° 16.0°
1 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.0°
2 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.6° 9.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
26.6° 19.8°
3 BF
70%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 15.1°
2 BF
78%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.8°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
80%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.5° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.2° 12.5°
0 BF
79%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
23.8° 20.8°
10 BF
33%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.7° 15.0°
1 BF
84%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 11.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Turkish Presidency via AP. Pool

Ευθεία απειλή Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Σε ευθεία απειλή κατά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τις διεθνείς συνθήκες σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών, όταν χρειαστεί». Από τη Σμύρνη, όπου παρακολούθησε το τελευταίο μέρος της στρατιωτικής άσκησης Efes 2022 με τον υπουργό Αμυνας Χ. Ακάρ, απηύθυνε ουσιαστικά τελεσίγραφο λέγοντας ότι είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη όσα λέει.

«Για άλλη μία φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο, αν πει κάτι, θα το ακολουθήσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Ορισμένοι Ελληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μπροστά μας ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες».

Η Αγκυρα δείχνει να μην αποδέχεται τα μηνύματα κατευνασμού από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Αντιθέτως κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να δυναμιτίσει την κατάσταση, εν όψει των συνόδων της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου και του ΝΑΤΟ στις 28-29, όπου το θέμα με την Τουρκία τείνει να επισκιάσει όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα, με πρώτο το Ουκρανικό. Οι προσπάθειες στις Βρυξέλλες να χαμηλώσουν οι τόνοι δεν έχουν αποδώσει και το ζήτημα πλέον είναι τι θα κάνει ο Τ. Ερντογάν στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο της Μαδρίτης, εάν η ευρωπαϊκή επαναλάβει στα συμπεράσματα τις αποφάσεις των συνόδων του 2020-21 με την απειλή κυρώσεων.

Η Αθήνα διά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση, καθώς δεν έχει άλλη επιλογή με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συγκεκαλυμμένες αλλά και ευθείες απειλές κατά των ελληνικών νησιών και την αναγγελία γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: Η κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο με παρενοχλήσεις στις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο και κλιμάκωση των παραβιάσεων στον αέρα, με στόχο από την πλευρά της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι την απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης. Το ηπιότερο σενάριο φέρει την Τουρκία να συνεχίζει την αδιέξοδη ρητορική κατά της Ελλάδας χωρίς όμως κλιμάκωση της έντασης με στρατιωτικές ενέργειες. Η Αθήνα έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες και την ανησυχία για πρόκληση μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης με την παρακίνηση των τουρκικών αρχών.

Θερμό καλοκαίρι

Και οι δύο εκδοχές προδιαγράφουν ένα θερμό καλοκαίρι με αυξημένο βαθμό συναγερμού από την πλευρά της Αθήνας για την αποφυγή ενός επεισοδίου. Η αναστολή των ελληνοτουρκικών επαφών με υπαιτιότητα της Αγκυρας αλλά και η καχυποψία που εκφράζει διαρκώς η κυβέρνηση Ερντογάν προς ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, με κατηγορίες περί αθέτησης όλων των υποσχέσεων προς την Τουρκία, συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό, που είναι δύσκολο να λυθεί άμεσα με διπλωματικές κινήσεις. Και αυτό γιατί στα εξωτερικά της Τουρκίας εμπλέκονται πλέον και οι εσωτερικές πολιτικές επιδιώξεις του προέδρου Τ. Ερντογάν.

● Με τη Βαλκανική, που ήταν κατά την Αγκυρα ένας από τους χώρους επιρροής της, η επιλογή της Ε.Ε. για επιτάχυνση των συνομιλιών για την προοπτική ένταξης (με τη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης σήμερα και στη συνέχεια με τη διάσκεψη κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου) επιτείνει την απόσταση Ε.Ε.-Τουρκίας.

● Στη Μέση Ανατολή, η απειλή νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία έχει κινητοποιήσει διπλωματικά όλες τις γειτονικές χώρες, υπό τον φόβο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων και επιστροφής του ISIS στο συριακό χάος. Επιπλέον, μια επιθετική κίνηση της Αγκυρας προϋποθέτει τη σιωπηλή συγκατάθεση της Ρωσίας λόγω της αλληλεξάρτησης που έχουν οι δύο πλευρές στρατιωτικά αλλά και οικονομικά.

● Και στη Βόρεια Αφρική που θεωρούνταν επίσης προνομιακός χώρος επιρροής της Τουρκίας, οι συζητήσεις με την Αίγυπτο κινούνται σε χαμηλό επίπεδο και η πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού ύστερα από εννέα χρόνια έγινε στις αρχές Ιουνίου από τον υπουργό Οικονομικών Νεμπάτι, όχι όμως για διμερείς συνομιλίες, αλλά για τη συνεδρίαση της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Καμία ένδειξη σύγκλισης δεν υπάρχει και στο θέμα της Λιβύης.

● Η κατάσταση περιπλέκεται λόγω και της εμπλοκής που προκαλεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εις πείσμα των πιέσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε. να αποσύρει το βέτο και να μπει σε διαδικασία συνομιλιών με τις δύο υποψήφιες χώρες. Αμεσες συνομιλίες, σύμφωνα με την Αγκυρα, χωρίς προηγούμενη ικανοποίηση των όρων της δεν έχουν νόημα.

Η νέα γραμμή Ερντογάν κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είχε χαράξει πριν από μερικούς μήνες, με ανοίγματα προς τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και το Ισραήλ και είχαν εκληφθεί ως πολιτική αποκατάστασης των προηγούμενων ζημιών. Παράλληλα με την τουρκική παρουσία στο Αφγανιστάν, είχαν δημιουργήσει τη βάση εξομάλυνσης των σχέσεων με ΗΠΑ και Ε.Ε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί τη νέα πολιτική στροφή της Τουρκίας, με πιο επιθετική ρητορική αλλά και επαπειλούμενες επιθετικές ενέργειες στην περιοχή.

Ο ξεχωριστός ρόλος που επιζητεί ο πρόεδρος της Τουρκίας με ακραίες κινήσεις δυσκολεύει τους χειρισμούς της Ουάσινγκτον όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία και είναι αβέβαιο ακόμα εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Μαδρίτη, για να αρθεί την τελευταία στιγμή το βέτο ή θα αγνοήσει την εκβιαστική τακτική Ερντογάν.

Οι 16 χάρτες με τις προβλέψεις των διεθνών συνθηκών

Απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αμφισβήτησης του καθεστώτος που έχουν με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με 16 χάρτες, στους οποίους αποτυπώνονται οι προβλέψεις των διεθνών συνθηκών και, από την άλλη, οι αξιώσεις της Αγκυρας με την πάροδο των ετών.

Στην ανακοίνωση της Αθήνας σημειώνεται ότι «οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευθεία απειλή Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας