• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 18.8°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.5°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 23.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.3°C / 21.0°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 23.9°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  91%
ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σχέδια της Ε.Ε. για ενεργειακή ασφάλεια

 • A-
 • A+
Δεν θα υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών ● Τι είπε ο Ν. Δένδιας για East Med, ελληνο­τουρκικά και ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Τα περαιτέρω βήματα της Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συζητήσουν στη σημερινή τους συνεδρίαση οι υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Στην ατζέντα, όπως έγινε γνωστό από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζ. Μπορέλ, δεν περιλαμβάνεται η πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως είχαν ζητήσει ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία. Για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αναμένεται να συγκεντρωθούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Μεταξύ των σχεδίων που ήδη συζητιούνται είναι αυτό της διασύνδεσης του Ισραήλ με την Αίγυπτο, ώστε το φυσικό αέριο από τα πεδία της Ανατολικής Μεσογείου να μεταφέρεται για υγροποίηση στις αιγυπτιακές μονάδες που είναι σε λειτουργία και από εκεί να εξάγεται με τη μορφή LNG στην Ε.Ε. Εξετάζεται όμως και η λύση να μεταφέρεται μέσω Ελλάδας από τους υφιστάμενους αγωγούς αφού προηγουμένως αεριοποιηθεί στις μονάδες FSRU της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να συζητηθούν σύντομα στο συμβούλιο συνεργασίας Ε.Ε.-Ισραήλ, ενώ ανάλογη συζήτηση προγραμματίζεται και με την Αίγυπτο.

Η Αθήνα και η Λευκωσία επίσης θέλουν να έχουν κομβικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία, μετά το πάγωμα του σχεδίου Εast Med. Ο Ν. Δένδιας μιλώντας στο διεθνές φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι ο East Med δεν θα μπορούσε να είναι εναλλακτική λύση, καθώς η Ευρώπη αναζητεί άμεσες λύσεις για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα ήταν μία μεσοπρόθεσμη αλλά όχι άμεση λύση. Επανέλαβε ότι το πάγωμα οφείλεται σε λόγους οικονομικής βιωσιμότητας και όχι σε γεωπολιτικούς, φέροντας ως παράδειγμα το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Asia Interconnector που θα ακολουθήσει τη χάραξη του East Med.

Η ρωσική εισβολή

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ευρω-ρωσικές σχέσεις αλλά και οι ελληνο-ρωσικές έχουν διαταραχθεί σοβαρά λόγω της ρωσικής εισβολής. «Στεναχωριέμαι να πω ότι η Ελλάδα δεν είχε καμιά άλλη εναλλακτική επιλογή», τόνισε ο Ν. Δένδιας και πρόσθεσε «Εκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει. Να μείνει πιστή στις αρχές και τις αξίες τις οποίες εκφράζει. Αλλιώς θα υπήρχε μια εγγενής αντίφαση ανάμεσα, παραδείγματος χάρη, στις θέσεις που υπερασπιζόμαστε στο Κυπριακό και στις θέσεις που θα τηρούσαμε απέναντι στη ρωσική εισβολή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Μαριούπολη υπογραμμίζοντας ότι στη συνάντησή του με τον Σ. Λαβρόφ στη Μόσχα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, είχε θέσει το θέμα προς τη ρωσική πλευρα. «Και είχα παρακαλέσει τη ρωσική πλευρά να δείξει ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί το 2014, εκ λάθους, η ρωσική πλευρά είχε περάσει μια κηδεία για στρατιωτική μονάδα και είχε εκτοξεύσει πύραυλο και σκοτώθηκαν 14 ομογενείς εκεί».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει χρέος να ζητήσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη διερεύνηση εγκλημάτων στη Μαριούπολη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επανέλαβε ότι είχε διατυπώσει το αίτημα να πάει ο ίδιος στην πόλη με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν του επετράπη από τη ρωσική πλευρά. Στα ελληνο-τουρκικά, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στην προοπτική να εγκριθεί η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν επιχαίρει με τους εξοπλισμούς της γείτονος, καθώς υπάρχει το casus belli. Η θέση αυτή της Ελλάδας δεν αλλάζει όσο δεν αίρεται η απειλή πολέμου και αυτή η θέση έχει γίνει γνωστή στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε αίτημα στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη ● Αναμένεται απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών ● Επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας»
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θεμελιώδη αρχή των Ηνωμένων Εθνών για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και καταδικάζει τη χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας, τόνισε...
«Πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρή σύσταση προς Ελληνες να φύγουν από την Ουκρανία
Σύσταση προς όλους τους Ελληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, να αναχωρήσουν άμεσα από τη χώρα, απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς η ένταση συνεχίζεται και δεν υπάρχουν ενδείξεις...
Ισχυρή σύσταση προς Ελληνες να φύγουν από την Ουκρανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ στη Μόσχα
Η ελληνική διπλωματία έχει απευθυνθεί για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά drones στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ενέργειες και προς τις χώρες της Ε.Ε.που...
Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ στη Μόσχα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικά ανοίγματα
Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και αύριο στη Ρώμη για σειρά συναντήσεων με πρέσβεις χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που είναι διαπιστευμένοι στις δύο...
Διπλωματικά ανοίγματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας