Αποστάσεις ασφαλείας από την κυβέρνηση Ερντογάν κρατούν ΗΠΑ και Ε.Ε. όσο συνεχίζονται οι ακροβασίες του προέδρου της Τουρκίας με τη λίρα και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας. Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και περιμένει να δει εάν η Αγκυρα αναζητεί σημείο ισορροπίας με τη Δύση ή θα επιμείνει στην επιθετική πολιτική της σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει.
Από τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν μια σταδιακή αναδίπλωση του Τ. Ερντογάν πριν από το τέλος του έτους με αυξήσεις των επιτοκίων και ανοίγματα προς Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ομως ακόμη και μια τέτοια κίνηση δεν θα έβγαζε τον ίδιο από τη δύσκολη πολιτική θέση στην οποία βρίσκεται. Το χειρότερο σενάριο είναι να συνεχίσει την ίδια πολιτική και παράλληλα να κλιμακώσει περαιτέρω τη φραστική αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με τη Δύση προκειμένου να δικαιολογήσει έκτακτα περιοριστικά μέτρα, εφόσον αυτά καταστούν αναγκαία.
Το σενάριο αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η Αγκυρα επιμένει να κρατάει ψηλά τους τόνους για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι η τουρκική κοινή γνώμη δεν δείχνει ανταπόκριση στις υποσχέσεις για φτηνή ενέργεια από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, ενώ από την άλλη τα ανοίγματα προς Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προσέλκυση επενδύσεων δεν φαίνεται να έχουν άμεση αντανάκλαση στην αγορά της Τουρκίας. Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Ο. Σολτς, που όπως προκύπτει και από τις δύο πλευρές κινήθηκε στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας.
Την Τρίτη ο Τ. Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το προηγούμενο διήμερο τη Βουδαπέστη, όπου είχε συνομιλίες με τον Ούγγρο ομόλογό του Π. Σιγιάρτο και πήρε μέρος στη συνάντηση της ομάδας Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία). Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και πάλι στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό για την Ε.Ε.
Γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10
Η αναζήτηση στηριγμάτων στην Ε.Ε. θεωρείται ζωτικής σημασίας για την τουρκική ηγεσία, εν όψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους. Η ασφάλεια της Ε.Ε. και οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν προαναγγελθεί από το Παρίσι ως προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας. Οι διαθέσεις της Αγκυρας θα φανούν σύντομα από τις επόμενες κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Η Λευκωσία ανακοίνωσε την έναρξη των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar και σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Ν. Πηλείδου τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται Φεβρουάριο-Μάρτιο. Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σχεδιάζονται επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την κοινοπραξία ENI/Total, καθώς και νέες συνέργειες της Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ στα γειτονικά οικόπεδα.
Στη Λιβύη, από την άλλη, η κατάσταση αβεβαιότητας αναμένεται να παραταθεί για πολλούς μήνες ακόμα, καθώς η Βουλή ανακοίνωσε χθες ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών την Παρασκευή και αρχίζει νέος γύρος συζητήσεων για τον ορισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης και ημερομηνίας εκλογών, σε κλίμα έντασης, με τις ομάδες ενόπλων των αντιμαχόμενων φατριών να βρίσκονται και πάλι στους δρόμους της Τρίπολης και στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο.
Στη Διάσκεψη του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, η Τουρκία είχε διαχωρίσει και πάλι τη θέση της από τις αποφάσεις για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων. Η περαιτέρω στάση της Αγκυρας θα είναι κρίσιμη για την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση για το θέμα των τουρκο-λιβυκών μνημονίων που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.
