• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 11.1°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  6 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 6.1°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 13.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 14.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  7 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.3°C / 10.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.3°C
  5 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γαλλικό ΥΠΕΞ σε Euractiv: Η αμυντική συμφωνία με την Αθήνα δεν περιλαμβάνει ΑΟΖ

 • A-
 • A+

Η αμυντική συμφωνία που συνήφθη πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών, διευκρίνισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε γραπτή απάντηση στο EURACTIV της χώρας που απηύθυνε ερώτηση για το εάν η συμφωνία Παρισιού - Αθήνας και συγκεκριμένα το άρθρο 2, καλύπτει επίσης και την ελληνική ΑΟΖ.

Από την απάντηση συμπεραίνεται ότι το Παρίσι εστιάζει μόνο στην επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.

Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει λόγω της ασάφειας του άρθρου 2.

Από την απάντηση του γαλλικού ΥΠΕΞ, η EURACTIV συμπεραίνει ακόμη ότι οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ περί πιθανότητας εμπλοκής της Ελλάδας σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ δεν ευσταθούν, καθώς το Σαχέλ δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής επικράτειας.

Εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια, η Γαλλία διατηρεί αποστολή 5.000 στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάπλωση οργανώσεων όπως αυτών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, πηγές στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, παραδέχτηκαν ότι η περίπτωση του Σαχέλ και της ελληνογαλλικής συμφωνίας μπορεί να καταστεί «θολή» στην περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος στο έδαφος της Γαλλίας.

«Εάν φανταστούμε ένα σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία – όπως έγινε στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα – και το Παρίσι επιρρίψει τις ευθύνες και αποφασίσει επέμβαση κατά τρομοκρατών του Σαχέλ τύπου Αφγανιστάν, τότε τι κάνει η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε η πηγή.

Προβληματικό και το άρθρο 10 για τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Η ελληνογαλλική συμφωνία εμφανίζει θολά σημεία και στο άρθρο 10 αναφορικά με τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το πρώτο τεστ είναι η σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια των Ευρωπαίων ηγετών που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Λιουμπλιάνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

Το ζήτημα της διεύρυνσης έχει διαιρέσει τους Ευρωπαίους εν γένει, ωστόσο Γαλλία και Ελλάδα φαίνεται να μη συντονίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EURACTIV, αποστολή του οποίου βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα, η Γαλλία πίεσε να μπει φρένο στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που αντιτίθεται στις στρατηγικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε η EURACTIV, οι Ευρωπαίοι θα εντείνουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της περιοχής, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πρόοδο που σημειώθηκε από τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είναι σημαντικό η Ε.Ε. να μπορεί να διατηρήσει και να εμβαθύνει τη δική της ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ικανότητά της να ενσωματώνει νέα μέλη», αναφέρει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στο EURACTIV στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία παράγραφος μπήκε ύστερα από πιέσεις του Παρισιού και στην πράξη σημαίνει ότι και να πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. κάποιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ε.Ε. «θα μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη εφόσον δεν είναι έτοιμη να τους δεχθεί».

«Οι Γάλλοι έχουν το βλέμμα τους στις Προεδρικές εκλογές του Απριλίου και συγκεκριμένα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ο Μακρόν δεν θέλει να ανοίξει θέμα διεύρυνσης στη Γαλλία, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί για την Λεπέν», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Γκρίνια» και αιχμές από Στόλτενμπεργκ

Δυσαρεστημένος από την προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας εμφανίστηκε στο μεταξύ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να αφήνει αιχμές, εμμέσως κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας και άμεσα εναντίον των χωρών που επιδιώκουν έναν ευρωπαϊκό στρατό.

«Καταλαβαίνω ότι η Γαλλία είναι απογοητευμένη», είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στην ακύρωση του συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

«Αυτό στο οποίο δεν πιστεύω είναι οι προσπάθειες να κάνουμε κάτι εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ ή να ανταγωνιστούμε ή να αντιγράψουμε το ΝΑΤΟ, επειδή το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος, το θεμέλιο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επίσης για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Ιστορική συμφωνία με Γαλλία, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους
Αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας άφησε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας σύγκρουση στην Ολομέλεια.
Μητσοτάκης: Ιστορική συμφωνία με Γαλλία, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς
Σε κοινή κατεύθυνση βαδίζουν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία για ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στην πολιτική για την ενέργεια, με γνώμονα την...
Με αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας στο επίκεντρο των επαφών Λεντριάν
Συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα λόγω της Τετραμερούς Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας,...
H Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας στο επίκεντρο των επαφών Λεντριάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Μια ταξική κριτική
Γεννάται η αναγκαιότητα ένωσης και οργάνωσης των εργαζομένων όλων των χωρών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια που γίνονται εις βάρος τους.
Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Μια ταξική κριτική
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Γη και ύδωρ
Αν δίνουμε γην και ύδωρ στον αμερικανικό παράγοντα με την ελπίδα ότι θα έρθει σε ρήξη με τη γείτονα και θα ευνοήσει εμάς, αυτό σημαίνει πως ρίχνουμε «στα ζάρια» το πραγματικό εθνικό συμφέρον μας.
Γη και ύδωρ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ: Καταδικάζουν το casus belli, αυξάνουν βάσεις και εξοπλισμούς
Λίγες μέρες μετά την ελληνογαλλική συμφωνία υπεγράφη στις ΗΠΑ η πενταετής επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Περισσότερες διευκολύνσεις και πολλαπλασιασμός των βάσεων.
ΗΠΑ: Καταδικάζουν το casus belli, αυξάνουν βάσεις και εξοπλισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας