Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την πληροφορία ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy) για το Κυπριακό, έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριο), αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Πρόσθεσε πως σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί την Τρίτη από τα από το γραφείο του Γ.Γ. ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές. Δήλωσε επίσης πως ο Γκουτέρες δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη έγιναν μετά την άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, την οποία είχε με τον Γκουτέρες και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ, στα Γραφεία του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. 

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε επίσης ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του Γ.Γ. με βάση τα ψηφίσματα και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου».