Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοίγει τα Βαρώσια ο Ερντογάν, έντονες αντιδράσεις από Κύπρο 
AP PHOTO

Ανοίγει τα Βαρώσια ο Ερντογάν, έντονες αντιδράσεις από Κύπρο 

  • A-
  • A+
Η νέα παράνομη ενέργεια του Τούρκου προέδρου ακυρώνει κάθε σκέψη για επανεκκίνηση του διαλόγου με Κύπρο. Καταγγελία Λευκωσίας στον ΟΗΕ.

Σε ακόμα μια παράνομη ενέργεια στο νησί της Κύπρου προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μαζί με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου (Βαρώσια). 

Όπως τόνισαν, από αυτήν την Πέμπτη το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τις περιοχές που θα ανοίξουν, με τον Τατάρ να σημειώνει ότι «το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιού και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα». 

Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την «επιείκεια» που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο κορυφής, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, γίνεται λίγο πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Παράλληλα, η απόφαση αυτή του Ερντογάν ακυρώνει επί της ουσίας κάθε σκέψη για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι γνωρίζει τη σημασία του ανοίγματος των Βαρωσίων και ότι κάποιοι θα ενοχληθούν από αυτή την κίνηση, χαρακτηρίζοντας όμως «μάταιες» τις όποιες αντιρρήσεις ή αντιδράσεις θα υπάρξουν. Τόνισε ότι τα Βαρώσια είναι εντός εδάφους της ΤΔΒΚ και υπενθύμισε τη σημασία που είχαν οι προηγούμενες αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις. Όταν το 2017 είδαμε ότι δεν υπάρχει συνοπτική λύση, αποφασίσαμε να μη χτίσουμε το μέλλον σε όνειρα, αλλά σε πραγματικά γεγονότα, ανέφερε με νόημα ο Ερντογάν. 

Επίσης, έκανε λόγο για τουρκικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν και το ψευδοκράτος, τονίζοντας επίσης πως θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις και οι έρευνες στις ίδιες περιοχές γύρω από την Κύπρο. «Όταν βρούμε φυσικό αέριο, ο κόσμος θα δει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Οργή από Λευκωσία

Για προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο, έκανε λόγο η Λευκωσία, αναφερόμενη στην επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, η ενέργεια αυτή θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε όλα τα διεθνή φόρα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κούσιος τόνισε επίσης ότι «με το πλέον έντονο τρόπο ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Γκουτέρες: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Σχολιάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις. Επίσης κάλεσε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο. 

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σήμερα σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας / ακτογραμμής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται η ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Τέλος, ο γ.γ. «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί».

Μια... αναμενόμενη κίνηση

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία παρακολουθούσε τις τουρκικές κινήσεις στο θέμα αυτό εδώ και πολύ καλό, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μάλιστα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, (με ημερομηνία 27 Αυγούστου), είχε απαντήσει στον Νίκο Αναστασιάδη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Λευκωσίας αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων και τον διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επικαλούμενος τις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ (10 και 13 Ιουλίου).

Ο γ.γ. του Οργανισμού υπογράμμισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε πρόσφατη δήλωσή τους αφενός επαναβεβαίωσαν τη σημαντικότητα του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καταγράφεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αφετέρου υπέδειξαν ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Γκουτέρες σημείωσε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων που συνάδουν με τα εν λόγω ψηφίσματα.

Καταδικάζει η Αθήνα

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων».

Όπως τονίζει, «η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτησή του στο twittter.

«Ο κ. Μητσοτάκης την "ξέχασε" στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η αντίδραση της Ε.Ε. 

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από την πλευρά του ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. 

Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠ.ΕΞ.: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια
Για ενέργεια που προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο το Υπουργείο.
ΥΠ.ΕΞ.: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: Θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία
Επιμένει προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος. Σε ομιλία του την Τετάρτη προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε σε Ελλάδα και Κύπρο τις απαντήσεις που πρέπει, επί τόπου...».
Ερντογάν: Θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιέξοδα στον δρόμο του διαλόγου
Την έκταση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα μετρήσουν σήμερα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε., η Ελλάδα και η Κύπρος, στην κρίση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αδιέξοδα στον δρόμο του διαλόγου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεωτρήσεις για έναν μήνα θα κάνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ
Τέσσερα τα τουρκικά πλοία στην περιοχή, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν επαναλαμβάνει σταθερά και μονότονα πως «θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο, Κύπρο και...
Γεωτρήσεις για έναν μήνα θα κάνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας