ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενας νέος διπλωματικός μαραθώνιος άρχισε μετά την έκδοση της πρώτης τουρκικής Navtex χθες το πρωί και συνεχίζεται, παράλληλα με τις κινήσεις στο πεδίο ερευνών του «Ορούτς Ρέις».

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε εκ νέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και το απόγευμα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Ν. Χριστοδουλίδη και Σ. Σούκρι, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τους συμμάχους και εταίρους για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας και επανέλαβε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στην πρώτη τουρκική Navtex η Αθήνα αντέδρασε με την έκδοση αντι-Navtex ενώ το ίδιο έκανε και η Λευκωσία, καθώς το «Ορούτς Ρέις» διήλθε και από την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα ενώ σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της», που όπως υπογραμμίζεται «υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ ήταν ενήμερος για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για μερική/τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ από την περασμένη Παρασκευή και χθες η επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση της έντασης που πυροδότησε η Αγκυρα με την πλεύση του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Σ. Μισέλ βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αρχηγούς των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την έκτακτη σύνοδο αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει και δημοσίως στη διάσκεψη του Ασπεν για την ασφάλεια ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή». Η ανάρτηση πάντως του Γ. Στόλτενμπεργκ για την επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν πως «η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και τίποτε πέραν αυτών.

Αντιθέτως, αμεσότερη ήταν η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο με ανακοίνωσή του εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».