• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.2°C / 22.9°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.0°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Ερντογάν: Ανύπαρκτη η συμφωνία, στέλνουμε ξανά το Μπαρμπαρός

 • A-
 • A+
Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε για το ζήτημα από την Αγία Σοφία, σε δηλώσεις του με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Δεν έχει καμία αξία η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Όταν κοιτ΄ζουμε την περιοχή δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουν Ελλάδα και Αίγυπτος εκεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συζητήσουμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες ζώνες».

Άφησε, ακόμη, αιχμές και κατά της καγκελαρίου επισημαίνοντας ότι «μου ζήτησε να σταματήσουμε τις έρευνες για να διευκολύνουμε τις συζητήσεις. Της είπα ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και σε άλλους, αν τους εμπιστεύεστε εσείς τότε ας σταματήσουμε για μερικές εβδομάδες». Ξεκίνησαν τότε τριμερείς συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Ύστερα από αυτό τι θα συμβεί; Εμείς αποφασίσαμε, στέλνουμε το Μπαρμπαρός στην περιοχή να συνεχίσει την αποστολή του ».

Το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται αγκυροβολημένο απέναντι από την Αμμόχωστο.

Μπαράζ απειλών και προειδοποιήσεων

Η ακύρωση, ουσιαστικά, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα, η οποία δεν έμεινε στο επίπεδο των δηλώσεων, αλλά προχώρησε και στην έκδοση NAVTEX για τις επόμενες ημέρες, ανεβάζοντας το θερμόμετρο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η νέα NAVTEX αφορά σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, ανατολικά της Ρόδου.

Η NAVTEX

TURNHOS N/W : 1017/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 07-08-2020 09:32)
TURNHOS N/W : 1017/20
AEGEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 12 - 13 AUG 20 FROM 0500Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;
40 02.48 N - 026 11.67 E
40 02.48 N - 026 03.00 E
40 06.00 N - 026 02.83 E
40 04.50 N - 026 12.48 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 131600Z AUG 20.

«Η Λιβύη δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα της στη θάλασσα»

Αντίδραση υπήρξε σήμερα και από την κυβέρνηση της Τρίπολης, τον τέταρτο παίκτη στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τρίπολη να υποστηρίζει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα αναφορικά με τα δικαιώματά της.

Υποστηρίζοντας ότι η Τρίπολη επιθυμεί «η Μεσόγειος να είναι μια λίμνη ειρήνης» και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει το δίκαιο της θάλασσας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαράτζ, Mohammed al-Kablav αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η Τρίπολη «δεσμεύεται να εφαρμόσει το Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία. Η Λιβύη καλεί όλες τις χώρες της Μεσογείου να συντονίσουν τη δικαιοδοσία της θάλασσας με κοινές αρχές και με βάση το διεθνές δίκαιο».

Τέλος στις διερευνητικές επαφές και έντονη δυσαρέσκεια για την ΑΟΖ

Χθες, η Άγκυρα αντέδρασε άμεσα στην είδηση περί συμφωνίας με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι δεν την αναγνωρίζει, αλλά να υποστηρίζει πως η αναφερόμενη περιοχή βρίσκεται εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ναι προειδοποιεί πως στο σημείο εκείνο δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, επαναλαμβάνοντας μονότονα πως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. 

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η δήθεν συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα για την αποκαλούμενη ΑΟΖ είναι άκυρη για την Τουρκία, Η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως έχει ανακοινωθεί και στα Ηνωμένα Έθνη. Με αυτή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα σήμερα, η Αίγυπτος χάνει μέρος από την ισχύ της στη θάλασσα. Με αυτή τη συμφωνία γίνεται προσπάθεια να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές και μαζί με τους Τουρκοκυπρίους θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Αργότερα έγινε γνωστό πως η Τουρκία επιθυμεί τη ματαίωση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αποκάλυψε πρόσφατα πως πρόκειται να συναντηθούν στην Άγκυρα, μέσα στις επόμενες ημέρες, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Μάλιστα, είχε εκφράσει την την εκτίμηση ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα εντατικοποιηθεί, ενώ και από την πλευρά της Αθήνας, μέσω Στέλιου Πέτσα, χθες εκφράστηκε διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μυστική συνάντηση Τσαβούσογλου-Ε.Ε. στη Μάλτα

Στη σκιά της υπογραφής της ΑΟΖ έρχεται στην επιφάνεια και ένα ραντεβού που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ραντεβού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Επισήμως στις Βρυξέλλες δεν ήταν γνωστή αυτή η συνάντηση, όμως, μετά το ραντεβού ο Μπορέλ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή τονίζεται ότι η Τουρκία «είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θέλουν την ενδυνάμωση των σχέσεων ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων.

Κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, το ραντεβού έγινε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 23 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Γερμανία, 27-28 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η είδηση της υπογραφής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου βρήκε τους Μπορέλ και Τσαβούσογλου εντός της συσκέψεως, με την πρώτη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προκαλεί αίσθηση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στα τουρκικά ΜΜΕ ότι η συμφωνία την ΑΟΖ… απογοήτευσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσαβούσογλου έκανε ανάρτηση στο Twitter στην οποία ανέφερε «οι σχέσεις μας δεν μπορούν να είναι υπό ομηρία από ορισμένα κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις της για την μετανάστευση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται για πάντα για δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το ραντεβού με τον Μπορέλ, ο Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του στη Λιβύη.

Οι επαφές αυτές δείχνουν τη συνέχιση των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάτι που η Τουρκία έχει ως ισχυρό μοχλό πίεσης και το χρησιμοποιεί σε αρκετές περιπτώσεις κατά το δοκούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών θα κάνει επίσκεψη στις 8 Μαρτίου στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Αντικείμενο των επαφών, διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά και το ζήτημα των...
Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Kλιμάκωση της έντασης εάν βρεθεί στη γωνία
Nέα απειλητικά μηνύματα στέλνει η Τουρκία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., την προσεχή Πέμπτη, βλέποντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις και το πιθανό ενδεχόμενο να αποφασιστεί η...
Kλιμάκωση της έντασης εάν βρεθεί στη γωνία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικύρωσε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο Αλ Σίσι
Τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, τελευταίο βήμα για την επικύρωσή της και τη θέση της σε ισχύ για την...
Επικύρωσε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο Αλ Σίσι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» από τον Νίκο Δένδια
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «δυσχερείς στιγμές» αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει και προέκρινε «εθνική ομοψυχία» που «θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρη».
Κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» από τον Νίκο Δένδια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οποιαδήποτε επίθεση σε τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα την πληρώσουν ακριβά»
Τον δρόμο των προκλήσεων συνεχίζει να ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην επιτεθεί κατά τουρκικού ερευνητικού σκάφους,...
«Οποιαδήποτε επίθεση σε τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα την πληρώσουν ακριβά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας