• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 12.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.5°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 11.5°C / 18.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.5°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  80%
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενημέρωση για τις κινήσεις στον Εβρο

 • A-
 • A+
Την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για την πρόσφατη «κινητικότητα» που παρατηρήθηκε στα σύνορα ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας ● Να δοθούν στη δημοσιότητα τα δυο διαβήματα που έκανε η χώρα μας προς την Τουρκία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μακρά, τουλάχιστον τετράωρη, ήταν η χθεσινή ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, στους περίπου σαράντα βουλευτές που απαρτίζουν την ανάλογη Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Εβρο. Ενημέρωση που χαρακτηρίστηκε από τις διαβεβαιώσεις και των δύο υπουργών ότι δεν κατελήφθη ελληνικό έδαφος, ούτε παραβιάστηκαν τα σύνορα, αλλά κι από το αίτημα του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα που έκανε η χώρα μας προς την Τουρκία, ώστε να γίνει γνωστή η αλήθεια για να υπάρχει ενιαίο μέτωπο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής είχε διακόψει τις εργασίες της για δύο μήνες και η ενημέρωσή της στο υπουργείο Αμυνας είχε προγραμματιστεί να έχει ως θέμα την αμυντική βιομηχανία, όμως λόγω των εξελίξεων το κύριο χθεσινό θέμα της ήταν οι εξελίξεις στον Εβρο.

Σε αυτήν, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι το πρώτο διάβημα που έκανε η χώρα μας στην Τουρκία ήταν όταν ζήτησε να την ενημερώσουμε για τις συντεταγμένες όπου σκοπεύει να κατασκευάσει η κυβέρνηση τον φράχτη στον Εβρο και ότι επιδώσαμε ρηματική διακοίνωση στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα όταν παρατηρήθηκε σε τουρκικό έδαφος «κινητικότητα» κοντά σε σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από την ελληνική πλευρά. «Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει, την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους», τόνισε στην εισηγητική ομιλία του ο υπουργός, που ανέφερε και πάλι ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν κομματικής ή μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Πολιτική αντιπαράθεση

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού ανέφερε ότι «έχει δημιουργηθεί πολύ και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιο λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας» και αφού υπογράμμισε ότι τα σύνορα «είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα» και δεν αλλάζουν όπως η κοίτη του ποταμού Εβρου, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν μιλώντας για τη «σθεναρή και αποφασιστική στάση» της κυβέρνησης στον Εβρο, που ενοχλεί την Τουρκία, ατυχώς, πρόσθεσε: «Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας».

Στη δική του ομιλία, τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αφού υπογράμμισε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον», αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στον Εβρο είπε: «Είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης […] Αυτά επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών […] η τότε κοίτη του Εβρου ποταμού».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας» και ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, ενώ αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες στον Εβρο ως «μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, στην οποία τονίζει ότι «τα εθνικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται a la carte» και ότι «το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα». Καλεί δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες σας, ώστε στο μέλλον να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίση στον Έβρο επιχειρεί να στήσει η Τουρκία
Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για το ζήτημα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στον Έβρο, απέστειλε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, το υπουργείο...
Κρίση στον Έβρο επιχειρεί να στήσει η Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
«Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Καστανιές όπου βρέθηκε χθες, συνοδευόμενος από τον Ελληνα...
Ηχηρό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ από τα σύνορα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠ.ΕΞ.: Τα σύνορα είναι χαραγμένα βάσει Λωζάνης και Πρωτοκόλλου 1926
Απέναντι στην για πολλοστή φορά προσπάθεια της Άγκυρας να αναθεωρήσει τη συνθήκης της Λωζάνης, το ΥΠ.ΕΞ. την επικαλείται απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
ΥΠ.ΕΞ.: Τα σύνορα είναι χαραγμένα βάσει Λωζάνης και Πρωτοκόλλου 1926
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γκριζάρουν» τώρα και σημεία στον Έβρο οι Τούρκοι
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η συνοριακή γραμμή έχει αλλάξει για «φυσικούς και τεχνικούς» λόγους και καλεί την Αθήνα να συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση.
«Γκριζάρουν» τώρα και σημεία στον Έβρο οι Τούρκοι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας: Η Τουρκία θέλει να μας «παρασύρει» - δεν ακολουθούμε
Στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια «εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα και απέναντι στην Ευρώπη». 
Δένδιας: Η Τουρκία θέλει να μας «παρασύρει» - δεν ακολουθούμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας