Η προκλητική στάση των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο και οι αξιώσεις που προβάλει για επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της έχουν θέσει σε συναγερμό την Ελληνική κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τις διπλωματικές οδούς προκειμένου να βάλει «φρένο» στα σχέδια της Άγκυρας.
Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σαράτζ, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, «αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του Διεθνούς Δικαίου».
Στην πράξη, το μνημόνιο αυτό όχι μόνο δεν υπακούει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα, αλλά εντάσσεται και σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Άγκυρας να κλιμακώσει τις αξιώσεις της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, με στόχο τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.
Αντιδρά η Ελλάδα
Οι ενέργειες της Τουρκίας προκάλεσαν την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε επίσης την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν
Λίγο νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον γάλλο ομόλογό του με αφορμή μια παρατήρηση που είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μακρόν λέγοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
«Απευθύνομαι από την Τουρκία στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ. Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο» είπε αρχικά ο Ερνοτγάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», επέμεινε ο τούρκος πρόεδρος.
Τα σχόλια του Ερντογάν ενισχύουν τις εντάσεις πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Οι Ερντογάν και Μακρόν, καθώς και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται εξάλλου να συνεδριάσουν στο περιθώριο αυτής της συνόδου κορυφής για να συζητήσουν για τη Συρία.
