Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το προσφυγικό και τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, το πρωί, σε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. 

Τις τελευταίες ημέρες ασκείται έντονη κριτική στην Ε.Ε. και σε κράτη-μέλη της, για ανεπαρκή στήριξη προς την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα. 

Στη διάρκεια ειδικής συζήτησης που έγινε την Πέμπτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της φινλανδικής προεδρίας και του Επίτροπου για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για την αδυναμία λήψης απόφασης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου (αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για τον καθορισμό της υπεύθυνης χώρας). Όπως τόνισαν, μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάσταση, δεδομένου ότι οι εταίροι θα αναλάμβαναν ένα μέρος των υποψήφιων προσφύγων.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου έκριναν ανεπαρκή την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, ενώ έφεραν το παράδειγμα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου μόνο τρία κράτη μέλη προθυμοποιήθηκαν να πάρουν ορισμένους στο έδαφός τους.

Επίσης, σε νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, επισημαίνεται ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού σε Ελλάδα και Ιταλία, δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της, απευθύνοντας έκκληση για «εντατικοποίηση» της δράσης της Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις.

Σε μήνυμά του χθες στο Thessaloniki Summit 2019, ο αρμόδιος για το προσφυγικό νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι κεντρική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επίτευξη μίας επείγουσας συμφωνίας για μια βιώσιμη, συνεκτική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. 

«Η Ευρώπη θα παραμείνει προορισμός ασύλου και θα είναι πάντα μια ασπίδα για τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Την ίδια στιγμή όμως, όποιος δεν τυγχάνει της προστασίας του ασύλου, όποιος δεν έχει λόγους να βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ευρώπης, θα πρέπει να επιστρέφεται», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.