Η ολική επαναφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η χώρα μας θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του Thessaloniki Summit 2019, στο περιθώριο του οποίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς επαφές με τον Ζόραν Ζάεφ.
«Η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, παράλληλα, όμως, παραμένει σταθερή στην πάγια εθνική μας θέση: Οτι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία είναι ο απόλυτος και ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και βέβαια η αποφυγή ενεργειών που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία μας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την «επιστροφή» της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι αυτή μπορεί να γίνει:
1. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο σημείο αυτό ανέφερε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
2. Την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας, θέμα για το οποίο ο κ. Πέτσας σημείωσε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επανασυστήσει τη χώρα μας στο εξωτερικό.
3. Την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών σε πολλά θέματα -και στον τομέα αυτό η Θεσσαλονίκη έχει να προσφέρει πολλά.
Αναφερόμενος στο Thessaloniki Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), o κ. Πέτσας είπε ότι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ συζήτησης για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ στο Thessaloniki Summit
Πρόκειται για το δεύτερο τετ-α-τετ των δύο πρωθυπουργών, μετά από εκείνο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο και η πρώτη μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, να δώσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Ακολούθησε η προσπάθεια του πρωθυπουργού της γείτονος να ανατρέψει τη δύσκολη κατάσταση, προκηρύσσοντας εκλογές για τις 12 Απριλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνομιλίες στη συνέχεια της ημέρας, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
