Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης
© Yshevchuk0206 | Dreamstime.com

Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης

  • A-
  • A+

Σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζοντας μέτρα σε βάρος της γειτονικής μας χώρας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλει επιλογές για «κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση» υπογραμμίζοντας τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων τα εξής:

  • «Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει έντονα το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις συνεχείς εκκλήσεις της ΕΕ ώστε να πάψει αυτές τις δραστηριότητες. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την σοβαρή και άμεσα αρνητική επίδραση τέτοιων παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από κάθε τέτοια ενέργεια. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει αναλογικά και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλει επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση».
  • «Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα συμπεράσματα της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας έχουν παγώσει και κανένα άλλο κεφάλαιο δεν μπορεί να συζητηθεί για άνοιγμα ή κλείσιμο και καμία άλλη δράση προς τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν προβλέπεται».

Το κείμενο συμπερασμάτων (Αγγλικά)  

Η αντίδραση της Τουρκίας

Αργό το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την ΕΕ για προκατειλημμένη στάση υπέρ Ελλάδας και Κύπρου ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει πως «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

► Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, λίγο μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ναι μεν καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» όμως από την άλλη μιλά «για διμερείς διαφορές» όπου «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση».

Σύνοδος Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου

Στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ η Ευρώπη να καταδικάσει απερίφραστα τις «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 20-21 Ιουνίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

EUROKINISSI

Η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. από κοινού το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας· το ίδιο έκαναν και σε διμερείς επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε. Οπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της Ε.Ε., υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μιας χώρας είναι ΑΟΖ της Ενωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Την πλήρη υποστήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με έμφαση στα κυρίαρχα δικαιώματα που έχει εντός της ΑΟΖ της και την αλληλεγγύη τους προς τη Λευκωσία, είχαν εκφράσει με την κοινή διακήρυξή τους οι ηγέτες των επτά Μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. («Med7») οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Μάλτα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας ζητάει ο Τσίπρας από τον Τουσκ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ο πρωθυπουργός στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας ζητάει ο Τσίπρας από τον Τουσκ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες»
Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Αμερικανός πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, καλώντας την γειτονική χώρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο.
«Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Κύπρο
Με συντονισμένες παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά συμβούλια, Αθήνα και Λευκωσία εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους για να αναδειχτεί και να καταδικαστεί το θέμα της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας εντός...
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθησυχαστικός ο υπουργός Άμυνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Την ύψιστη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργούς Εθνικής Άμυνας που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ωστόσο, εκτίμησε πως σε αυτή τη...
Καθησυχαστικός ο υπουργός Άμυνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Με την ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβαίνει στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης...
Παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας