Μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ και κυμαίνεται 5 μέχρι 8 τρισ. κυβικά πόδια, από το υπουργείο περιβάλλοντος στην Λευκωσία και την εταιρεία Exxon Mobil, ακολούθησε νέα αντίδραση της Άγκυρας.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε πως οι έρευνες της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα.
«Δραττόμαστε της ευκαιρίας να επαναλάβουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που εμπλέκονται στις μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά Ακσόι.
Διαμήνυσε δε πως η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά μέτρα σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους για να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού», που περιέγραψε ως «ίσο ιδιοκτήτη του νησιού».
Στον αντίποδα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε «όχι» στην τεχνική κρίση που δημιουργεί η Άγκυρα τονίζοντας πως ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου θα συνεχιστεί παρά τις προκλήσεις της Άγκυρας
«Προφανώς είναι μία από της επιδίωξης να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει κρίση (…) και ακόμα ν δημιουργείται η εντύπωση ότι εδώ υπάρχει κάτι διεκδικήσιμο, δεν υπάρχει τίποτα διεκδικήσιμο» πρόσθεσε.
