Νέα πρόκληση των Τούρκων με το σεισμογραφικό πλοίο να βρίσκεται συνοδεία πολεμικών πλοίων εντός του Οικοπέδου 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυτικά του νησιού.
Σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην AOZ της.
»Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα επιτρέψει τον παραγκωνισμό της χώρας του από τις εξελίξεις και ενώ η αμερικανική ExxonMobil συνεχίζει τις έρευνες στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εκδήλωσε την περασμένη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στην εκμετάλλευση των πόρων της.
