Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης και της ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αναζητεί την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 (από τους συνολικά 120) βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης. 

Αν και πληροφορίες έφερναν σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι, τον Ζάεφ να έχει βρει τους 80, ωστόσο αργότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή… ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες».

Η σχετική συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται τελικά να ξεκινήσει αργά το βράδυ, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εθνικιστές εκτός βουλής, καταγγελίες εντός

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Μάλιστα, έξω από το κοινοβούλιο έχουν συγκεντρωθεί εθνικιστές, οι οποίοι έχουν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία για σοβαρά επεισόδια.  

Ο γενικός γραμματέας του ηγετικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ, δήλωσε αργά το βράδυ ότι οι βουλευτές εκβιάζονται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, την ώρα που έξω από το κοινοβούλιο βρίσκονται «τύποι με ξυρισμένα κεφάλια». 

«Η Βουλή απόψε θυμίζει λαϊκή αγορά και αίθουσα εκβιασμών. Εμπορεύονται την ελευθερία, δίνουν υποσχέσεις με αντάλλαγμα την υπακοή, εκφοβίζουν τις οικογένειες των βουλευτών για να ψηφίσουν. Η Βουλή είναι περικυκλωμένη από τύπους με ξυρισμένα κεφάλια, γνωστούς στον υπόκοσμο. Σε ένα μέλος της Βουλής προσέφεραν ένα εκατομμύριο ευρώ για να ψηφίσει, σε άλλον 250.000 και σε άλλον 2 εκατομμύρια. Ολες αυτές οι προσφορές έχουν απορριφθεί», ισχυρίστηκε ο Γιάνουσεφ, χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που η πρόταση δεν λάβει 80 θετικές ψήφους, σταματάει αμέσως η επιχείρηση αναθεώρησης του συντάγματος και η κυβέρνηση Ζάεφ θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Σημειώνεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Νωρίτερα, το VMRO είχε εκδώσει ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «για το κόμμα η συνεδρίαση έχει λήξει» και ισχυριζόμενο ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως οι συνεδριάσεις διαρκούν μέχρι τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), εκτός κι εάν ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώσει εγγράφως άλλη απόφαση.

«Δεν είχαμε λάβει τέτοια ανακοίνωση μέχρι τις 6:30 κι επομένως θεωρούμε ότι αυτή η συνεδρίαση έχει λήξει. Η ομάδα βουλευτών του VMRO παροτρύνει τους θεσμούς, ειδικά το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, να ερευνήσει τις πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι ορισμένοι βουλευτές εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν και δωροδοκήθηκαν για να επηρεαστεί η ψήφος τους», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. 

Μήνυμα Τσίπρα

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα. 

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία αποτελεί «μονόδρομο» για την ΠΓΔΜ, αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αποφασιστικότητά του η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρέμβαση ΕΛΚ

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κάλεσε  τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter. 

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Όπως αναφέρουν, οι βουλευτές της ΠΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας». Μάλιστα, τους προτρέπουν να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω-ατλαντικού μέλλοντος» της ΠΓΔΜ.