Επίσημη επίσκεψη σε τρεις ασιατικές χώρες πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με στόχο την αναβάθμιση του διμερούς πολιτικού διαλόγου και τη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά ξεκινά από την Ινδία, όπου θα υπογραφούν οικονομικές συμφωνίες, ενώ θα ακολουθήσουν η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.
Στην Ινδία, όπου θα συναντηθεί με την Ινδή ομόλογό του Σούσμα Σουαράι και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μομπασάρ Τζαουέντ Ακμπάρ, θα υπογραφούν Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στην προσέλκυση επενδύσεων προς τη χώρα μας.
Σιγκαπούρη
Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς θα βρεθεί για μία ημέρα στη Σιγκαπούρη, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 και πλέον ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, το 1966.
Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί στη Σιγκαπούρη ελληνική πρεσβεία, κίνηση που αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με ομόλογό του, δρ Βίβιαν Μπαλακρισνάν, και θα συζητήσουν τις προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών, ναυτιλιακών, επενδυτικών και τουριστικών ροών, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών-υποδομών και συνδεσιμότητας, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα.
Νότια Κορέα
Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, σε μια εποχή που και οι δύο χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για εμβάθυνση και συστηματοποίηση των διμερών σχέσεων, ενώ σοβεί η πυραυλική κρίση μετά τις δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την ομόλογό του Κανγκ Κιουνγκ-Ουά, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας Λι Νακ-Γιουν. Επίσης, θα έχει συνομιλίες και με τον μητροπολίτη Κορέας, Αμβρόσιο.
Αντικείμενο των συνομιλιών, οι προοπτικές ενίσχυσης των νοτιοκορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς των υποδομών, της τουριστικής βιομηχανίας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στη ναυτιλία και τη ναυπηγική. Η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει τη νοτιοκορεατική τεχνογνωσία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας στη χώρα μας με αφορμή την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην πόλη Πιονγκτσάνγκ.
