Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πετύχαμε εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν»

«Πετύχαμε εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν»

 • A-
 • A+
Φουλ επίθεση από τον πρωθυπουργό ● Τέσσερα ντηλ της Ν.Δ. με ιδιωτικά συμφέροντα σε κρίσιμους τομείς ● Ο κ. Μητσοτάκης θα κόψει τις επικουρικές ● Θέλουν να επαναφέρουν ένα μοντέλο που λεηλάτησε τη χώρα

Με αιχμή τις θετικές επιδόσεις στην οικονομία, το ασφαλιστικό και το «μαξιλάρι» ασφαλείας, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του ΑΝΤ1, επιχείρησε να αποδομήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ έκανε λόγο για κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. και συμφωνίες με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με αναφορά στον… ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι δεν μετάνιωσε που πήγε στο συγκεκριμένο κανάλι.

«Το χάρηκα και το διασκέδασα. Εγώ δεν κρύβομαι από τους πολίτες. Ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος έχει επιλέξει να κάνει ασφαλή διέλευση σε αυτές τις εκλογές.

Επιλέγει ασφαλή επικοινωνιακά περιβάλλοντα και απέφυγε το debate με εμένα» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

«Ο Κ. Μητσοτάκης θα κόψει τις επικουρικές»

Ο πρωθυπουργός πέρασε κατευθείαν στην επίθεση κατά του βασικού πολιτικού του αντιπάλου με αιχμή το δόρατος το ασφαλιστικό, ζητώντας εξηγήσεις από τη Ν.Δ.

«Να μας εξηγήσουν γιατί το ασφαλιστικό χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση» είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας παλαιότερη συνέντευξη του αρχηγού της Ν.Δ., όπου είχε δηλώσει ότι θα κόψει τις επικουρικές, ενώ πρόσθεσε ότι «με το σχέδιό τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα υποχρεώσουν τους σημερινούς εργαζόμενους να δίνουν τις εισφορές τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές».

Εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στην κάλυψη των συντάξεων και αυτή η τρύπα θα καλυφθεί είτε από τις δημόσιες δαπάνες είτε με περικοπή των συντάξεων.

Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνησή του απέτρεψε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και ότι διασφάλισε ότι δεν μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και θα υπάρξει μικρή αύξηση.

Κατηγόρησε, επίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπατά τους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα δώσει τη 13η σύνταξη στο τέλος του 2020 αν έχει πετύχει ανάπτυξη 4%.

Θέλουν να μας οδηγήσουν σε μνημόνια

Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να λείπει ο σχολιασμός για τις χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι «θέλουν τώρα να βάλουν χέρι στο “μαξιλάρι” για να δώσουν λεφτά στις τράπεζες και να μας οδηγήσουν σε μνημόνια». 

Το 2015 μας την είχαν στημένη

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και παλαιότερες δηλώσεις του πως η ελληνική πλευρά δεν ήταν καλά προετοιμασμένη.

Απαντώντας ανέφερε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις, υπογραμμίζοντας, όμως ότι «μας την είχαν στημένη και καλύτερα προετοιμασμένοι να είμαστε δεν θα άλλαζε κάτι, αφού είχαν πάρει την καταστροφική -και γι’ αυτούς- απόφαση για Grexit.».

Ο Βαρουφάκης έκανε πολλά στραβά, αλλά όποιος κι αν ήταν στην θέση του -και ο Μέσι της πολιτικής να ήταν- δεν θα είχε πολλά περιθώρια να πετύχει περισσότερα, σημείωσε ο κ.Τσίπρας αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα δήλωσε πως «είναι άλλο να με κατηγορούν για ψεύτη και άλλο να έχω τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού ότι έδωσα τη μάχη στην Ευρώπη με εντιμότητα, αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια».

Έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα

Κλιμακώνοντας την κριτική του προς τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός προέβη και σε σοβαρές καταγγελίες για κλεισμένες συμφωνίες και ντηλ με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, δίνοντας τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 • Ασφαλιστικό: Δεν υπάρχει λόγος για νέα μεταρρύθμιση. Θέλουν να δώσουν την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες και έχουν ήδη κάνει επαφές με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.
   
 • Κλινικάρχες / Ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων: Εκβίαζαν την κυβέρνηση λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές κάνοντας και απεργία. Έχει δηλώσει ότι θέλει να εκχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας υγείας σε αυτούς.
   
 • ΔΕΗ: Είχαν αυξήσει 60% τα τιμολόγια, δεν πήγαινε ο κόσμος να πληρώσει. Εμείς δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ να τιμολόγια. Εκείνοι είχαν φτάσει το δανεισμό από 1 δισ. στα 5 δισ. Καταφέραμε και διασώσαμε το 17% που ήταν να πουληθεί. Τώρα αυτοί δημιουργούν μια εικόνα κατάρρευσης διότι ήδη έχουν ντηλάρει για να εκποιήσουν τα «φιλέτα», τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. 
   
 • Ελληνικό: Καθυστερεί ο παραχωρησιούχος. Τώρα οι μάσκες έπεσαν. Εμείς υπογράψαμε χθες τις υπουργικές αποφάσεις και βγαίνει η ο παραχωρησιούχος και λέει “όχι δεν τις θέλουμε αυτές τις αποφάσεις, θέλουμε άλλες”. Και σε αυτό έχει κάνει ντηλ αν κερδίσει της εκλογές, θα αλλάξει τις συμβάσεις και θα βάλει περισσότερο μπετό και λιγότερο πράσινο. Όσο κυβερνήσαμε και κυβερνάμε η υγιής επιχειρηματικότητα θα έχει πάντα θέση δίπλα στην κυβέρνηση. Όχι να τα ξεπουλάμε όλα για να κάνουμε χατίρια και ντηλς. Ξαναγυρνάμε πίσω σε ένα μοντέλο που λεηλάτησε τη χώρα.  Αυτό που ονομάζουν ισχυρή ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Η χώρα λεηλατήθηκε από μερικές μεγάλες οικογένειες που είχανε την πρόσβαση στης προμήθειες για να ξεζουμίζουν το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν ξεχάσαμε ούτε στιγμή ποιον εκπροσωπούμε

Στην κριτική περί μετάλλαξης και ταύτισης με τις μνημονιακές πολιτικές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «δεν ξεχάσαμε ούτε στιγμή ποιον εκπροσωπούμε» για να προσθέσει ότι ήταν ηθική υποχρέωση και κοινωνική ευθύνη να δοθούν περισσότερα στα χαμηλά στρώματα.

Παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του είχε δημιουργήσει την προσδοκία ότι όλο αυτό θα τελειώσει πιο γρήγορα όμως «πρέπει να μας πιστώσετε ότι εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν, εμείς πετύχαμε. Σήμερα η χώρα είναι ελεύθερη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, όμως αντέτεινε πως στην περίοδο Σαμαρά 800.000 άνθρωποι έφυγαν από τη μεσαία τάξη, ενώ όσοι παρέμειναν έχασαν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. 

«Τρεις πολιτικές οικογένειες κυβερνούσαν την Ελλάδα και την έριξαν στον γκρεμό και τώρα που εμείς τη βγάλαμε μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε “σε εμάς ανήκει η χώρα”» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δε ζητάω δεύτερη ευκαιρία, ζητάω πρώτη»

Αναφορικά με την ημέρα της κάλπης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το νόημα είναι «να ψηφίσουμε αυτό που αισθανόμαστε για το μέλλον της χώρας», ενώ επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για κρυφό πρόγραμμα.

«Εγώ δεν ζητάω δεύτερη ευκαιρία, ζητάω την πρώτη ευκαιρία να λειτουργήσω ελεύθερα και με λυμένα χέρια» είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας «θα φέρουν χαμηλότερη φορολογία αυτοί που έφεραν το 80% των φόρων; Θα μειώσουν την ανεργία εκείνο που την πήγαν στο 28%; Θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη αυτοί που δημιούργησαν τη μεγαλύτερη υποανάπτυξη;»
 
«Ψάχνουμε να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το πρόγραμμα που έχει κρυφό στη συρτάρια του ο κ. Μητσοτάκης» είπε σε άλλο σημείο και υπογράμμισε «δεν μας λέει (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) τι μεταρρυθμίσεις θα κάνει. Είναι οι μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ που εμείς αποτρέψαμε. Διάλυση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις στο δημόσιο, 1 προς 5 στις προσλήψεις. Θα μείνουν ξανά τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, τα νοσοκομεία θα είναι υποστελεχωμένα».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Liberation: «Δικαιοσύνη για τον Τσίπρα»
«Προδότης ή πολιτικός;» αναρωτιέται ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας, σχολιάζοντας την εκλογική ήττα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέει ότι «δεν τα πήγε...
Liberation: «Δικαιοσύνη για τον Τσίπρα»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει σχέση με αυτή που παραδίδουμε»
Σε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και σε μηνύματα για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη ο Αλέξη Τσίπρας.
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει σχέση με αυτή που παραδίδουμε»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Να μην ανακοπεί η πορεία προς τα εμπρός ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Για μία «κρίσιμη μάχη» έκανε λόγο το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες και κυρίως στους νέους να προσέλθουν στην κάλπη.
Να μην ανακοπεί η πορεία προς τα εμπρός ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει ή δεν άκουσε
Μήνυμα προς τους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, για να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 
Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει ή δεν άκουσε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας