Υπό τους ήχους των Ξύλινων Σπαθιών και του τραγουδιού «Ο βασιλιάς της σκόνης», του «Γεια σου, χαρά σου, Βενετιά» του Νίκου Ξυλούρη αλλά και του «We will rock you» των Queen προσπάθησαν χθες βράδυ οι επιτελείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να θερμάνουν το κλίμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κοινού σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην πλατεία Κοτζιά. Στα πηγαδάκια των συγκεντρωμένων κυριαρχούσε το χαμόγελο και συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα και ποσοστό κατά προσέγγιση γύρω στο 6%.
Οι «επίσημοι», οι υποψήφιοι και μερικές εκατοντάδες παρευρισκόμενοι ήταν οι τυχεροί που βρήκαν πλαστικά καρεκλάκια να καθίσουν, ενώ τα υπόλοιπα, περίπου χίλια, άτομα που πήγαν να ακούσουν από κοντά τη Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στέκονταν όρθια στο κάτω άκρο της πλατείας αλλά και επί της οδού Αθηνάς, που ήταν κλειστή.
Στις πρώτες σειρές διακρίναμε, μεταξύ άλλων, από τα ιστορικά στελέχη τούς Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Γείτονα, Γ. Καψή, Θ. Τσούρα, Ντ. Βρεττό, Χρ. Πολυζωγόπουλο, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης συνομιλούσε με πολιτικούς του φίλους δίπλα στην εξέδρα, όπως και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης λίγα μέτρα πιο κάτω.
Από τα νεότερα στελέχη, το «παρών» έδωσαν οι Στ. Ξεκαλάκης, Π. Χρηστίδης, Θ. Μωραΐτης, Συμ. Κεδίκογλου, Μ. Οθωνας, Θ. Χειμωνάς και εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Μπουλμπασάκος. Οταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφτασε στον χώρο, έγινε δεκτή με το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Απαντώντας, προκειμένου να ικανοποιήσει και τους υποστηρικτές της ΔΗΜΑΡ ανέφερε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ».
Διπλό μέτωπο
Η κ. Γεννηματά ζήτησε να καταψηφιστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας «που παριστάνει το καινούργιο, ενώ είναι το τέλος του παλιού» και η Ν.Δ. με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη «που παριστάνει τον λύκο που έγινε αρνάκι».
Την ίδια στιγμή, προέτρεψε τους πολίτες να ενισχύσουν το κοινό εγχείρημα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με στόχο την τρίτη εντολή, ώστε «να είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας» και να διευκολυνθεί η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας που θα εξαντλήσει την τετραετία. «Μόνο όλοι μαζί μπορούμε», τόνισε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα θα γίνει πράξη υπό την προϋπόθεση μιας δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας, αφού «δεν είμαστε ουρά κανενός».
Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των άδικων σημείων του Μνημονίου, θέτοντας ως «κόκκινες γραμμές» να μην απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να μην περικοπούν άλλο οι συντάξεις, να προστατευτεί η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς και να αποφευχθεί η εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σε προοδευτική ψήφο καλεί ο Γ. Παπανδρέου
Γραμμή για προοδευτική ψήφο στις εκλογές έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε προχθές φιλική συνάντηση με νέους.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση, ανέβασε μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας: «Αρχές, αξίες, ιδανικά. Δημοκρατικά, ποτέ συντηρητικά ή δεξιά, αλλά προοδευτικά, αντισυστημικά. Αυτό κάνουμε και στις εκλογές».
Ο κ. Παπανδρέου τοποθετείται σιβυλλικά και δεν παίρνει θέση υπέρ συγκεκριμένου κόμματος.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ στην ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε τους λόγους της μη καθόδου του στις εκλογές, εκτός από την αδυναμία εξεύρεσης πόρων, υπογράμμιζε ότι επιθυμεί την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να υπηρετηθούν «αποτελεσματικά και με συνέπεια» τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας.
