Στην τελική ευθεία προς την κάλπη, καθώς η προεκλογική περίοδος εισήλθε στην τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα εντείνουν τα διλήμματα προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και θα οξύνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης για τα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, το κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απαντά με την πρότασή του για συνεννόηση και συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων που προκρίνουν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και την υλοποίηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι ενδεικτικό το προεκλογικό σποτ που παίζει από το Σαββατοκύριακο στα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο, με τίτλο «Αγονες συγκρούσεις» και αρνητικούς πρωταγωνιστές κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., τα οποία εμφανίζονται να καβγαδίζουν σε υψηλούς τόνους.
Εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, καλούν τους πολίτες να «κλείσουν τα αυτιά τους» στις Σειρήνες του «ανούσιου δικομματισμού», που αδυνατεί να δώσει λύσεις, και να εμπιστευτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να πετύχει τον στόχο της τρίτης θέσης και να επιβάλει την πολιτική σταθερότητα μέσα από μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. «Η ελπίδα απαιτεί συνεργασίες. Μόνο μαζί μπορούμε. Δυνατοί, δίνουμε λύσεις για σταθερή κυβέρνηση τετραετίας», είναι το σύνθημα που θα αναπαραγάγουν η ηγεσία και τα στελέχη των δύο συνεργαζόμενων φορέων της Κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα συμβάλει ώστε η χώρα να αποκτήσει -χωρίς χρονοτριβή- κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης.
Ερμηνεύοντας την απόφαση αυτή, η κύρια επιλογή αποτελεί ένα σχήμα συνεργασίας με τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Εναλλακτικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λάβει μέρος -βάσει προγραμματικής συμφωνίας- σε κυβερνητικό σχήμα είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εκτιμάται ότι η σύγκλιση θα είναι ευκολότερη στο όνομα ενός σχήματος με προοδευτικό πρόσημο, είτε με τη Ν.Δ., εφόσον είναι εκείνη που θα έχει το προβάδισμα στην κάλπη.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, το ΠΑΣΟΚ ζητά την ψήφο των πολιτών για έναν επιπλέον λόγο και συγκεκριμένα για να μη δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή στη Χρυσή Αυγή. «O ελληνικός λαός θα δώσει σε μας την τρίτη κρίσιμη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και όχι στον Μιχαλολιάκο, όχι στη Χρυσή Αυγή» τόνισε σε ομιλία της στη Λάρισα η κ. Γεννηματά.
Ικανοποίηση από τη συσπείρωση
Στις αμιγώς εσωκομματικές στοχεύσεις, ικανοποίηση εκφράζεται αναφορικά με τον επαναπατρισμό των απογοητευμένων ψηφοφόρων και τη συσπείρωση της κομματικής βάσης που είχε διαιρεθεί εξαιτίας της διάσπασης του περασμένου Ιανουαρίου και τη δημιουργίας του ΚΙΔΗΣΟ, που τελικά θα απόσχει από τις επικείμενες εκλογές.
Η επιστροφή των παπανδρεϊκών Θάνου Μωραΐτη, Συμεών Κεδίκογλου, καθώς και η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Κώστα Λαλιώτη εκτιμάται ότι θα επιδράσουν θετικά στην ανάδειξη του εγχειρήματος σε τρίτο πόλο αλλά και στην επιχειρούμενη ανασυγκρότηση της κατακερματισμένης σοσιαλδημοκρατίας.
Από την άλλη πλευρά, για να τηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ στον μεταρρυθμιστικό χώρο, η Χαριλάου Τρικούπη κρατά ανοιχτούς διαύλους με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές κινήσεις (αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο ως η τρίτη συνιστώσα) αλλά και τους εκπροσώπους της Ελιάς και των 58 που έχουν αναβαθμισμένη έκφραση στη λίστα Επικρατείας.
Αύριο βράδυ πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην πλατεία Κοτζιά, για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο από το 2012.
