Πλέον ο ένας πολιτικός πόλος έχει βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί ταυτόχρονα τον βασικό εκφραστή των δυνάμεων που κατά καιρούς εκφράζονταν από τα κόμματα τη Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη.
Μιλώντας «Στο Κόκκινο 105.5» ο γραμματέας του κόμματος απέρριψε εξάλλου τις συγκρίσεις του σημερινού πολιτικού χάρτη με τον παλαίο δικομματισμό και σημείωσε πως «έχουμε πια έναν μεταμνημονιακό διπολισμό, με τα δικά του, καινούργια χαρακτηριστικά που δεν θα πρέπει με ευκολία να τον συγκρίνουμε με τον παλιό δικομματισμό».
«Από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουμε την άνεση να είμαστε πιο διεισδυτικοί και να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στην φαρέτρα μας: μία πλούσια κυβερνητική εμπειρία, περισσότερη γνώση για το πώς λειτουργεί το κράτος και οι μηχανισμοί του, περισσότερες δυνατότητες να είμαστε πιο αξιόπιστοι και πιο συγκεκριμένοι», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στον απολογισμό των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αναλύσουμε ταυτόχρονα γιατί δεν είμαστε το πρώτο κόμμα, όπως θα θέλαμε, με τρόπο συστηματικό, συλλογικό, πολιτικό, όχι στη βάση διλημμάτων που καμιά χάνουν το περιεχόμενο … για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, να γίνουμε ακόμη καλύτεροι».
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χτθσινής κάλπης και ειδικά σε όσους ψήφισαν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές (17-24 ετών) έδειξαν ότι επετεύχθη αντιστροφή των Ευρωεκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην κορυφή με 38%.
Για την επόμενη φάση, συνέχισε ο βουλευτής, η κοινωνική «γείωση», η αναθέρμανση των δεσμών με τους κοινωνικούς χώρους, «είναι κάτι όχι μόνο απαραίτητο, είναι κάτι που θα έπρεπε να είχαμε προσέξει και στα χρόνια της διακυβέρνησης» με τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, κτλ. «Πρέπει να το κάνουμε με σύγχρονο τρόπο, που έχει να κάνει με πολύ πραγματικές καταστάσεις, αυτά δεν γίνονται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων ή διατύπωσης προθέσεων μέσα στα κομματικά γραφεία, δοκιμάζονται στην κοινωνία και τους αγώνες της».
Χολιάζοντας και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην λαϊκή εντολή «μετασχηματισμού σε μία μεγάλη παράταξη με ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό κίνημα», που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως προαναγγελία πολιτικής μετατόπισης προς πιο κεντρώες θέσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που από το 2010 αλλά και πριν βρίσκεται σε διαρκή κίνηση … έθεσε ερωτήματα προς την κοινωνία, ανέλαβε ευθύνες και ρίσκα … είναι σαφές ότι αν μιλάμε για προσαρμογή με βάση τις ανάγκες της εποχής, ναι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αναγκαία και πρέπει αυτή η προσαρμογή να μπολιάσει και τον τρόπο που λειτουργεί και το πολιτικό υποκείμενο, το κόμμα, αλλά και ο τρόπος που σχεδιάζει και σκέπτεται».
«Κακά τα ψέματα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε εκ των πραγμάτων επιλογή υποτίμησης και εγκατάλειψης αυτού που ονομάζουμε κόμμα … και το βρήκαμε μπροστά μας. Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί “μετάλλαξης”, “εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς”. Αυτά τα ερωτήματα λοιπόν θα πρέπει να μην βιαστούμε να τα απαντήσουμε με επιδερμικό τρόπο, αλλά να κοιτάξουμε το περιεχόμενό τους», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες να εκκινήσει αυτή η διαδικασία με συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες συνεδριάσεις, να διαθέσουμε όλο αυτό το πλέγμα ερωτημάτων και προβληματισμών» και θύμισε ότι «καταστατικά το 2019 είναι χρονιά διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου» του … φαντάζομαι εντός του χρόνου θα γίνει … προφανώς θα πρέπει να είναι ένα γεγονός για κόσμο πολύ ευρύτερο από αυτόν που σήμερα παρακολουθεί στενά τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
