ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη εκλέχτηκε το 2014 με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2019, μπορεί να χαμογελά με αισιοδοξία, παρακολουθώντας τις κινήσεις και τις διεργασίες στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Πριν από 4 χρόνια πήρε την πρωτιά από τον βασικό της αντίπαλο, τον τότε εκλεκτό της Ν.Δ., Παναγιώτη Αγγελόπουλο, με διαφορά 456 ψήφων, και εκλέχτηκε δήμαρχος, τη δεύτερη Κυριακή, με την υποστήριξη κυρίως των δύο ΠΑΣΟΚογενών συνδυασμών που είχαν λάβει συγκεντρωτικά 9.449 ψήφους.

Ηταν οι συνδυασμοί «Πολίτες σε δράση» του πρώην δημάρχου Κώστα Καλλίρη, που σήμερα δεν ζει, και η «Συμπαράταξη Πολιτών» του Αντώνη Πέττα, με τον οποίο συνεργάστηκε η κίνηση «Αγαπώ Ζωγράφου» του Κωστή Παπαναστασόπουλου που κατεβαίνει αυτόνομα.

Από τότε έως σήμερα η κ. Καφατσάκη έχει χάσει επισήμως δύο δημοτικούς συμβούλους, έχει εδώ και χρόνια έναν… αγνοούμενο, έναν που ανήκει πολιτικά στη ΛΑ.Ε., έναν να φλερτάρει δεξιά και αριστερά αναζητώντας κάποιον να του δώσει το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου, ενώ αρκετοί από τους νυν δημοτικούς συμβούλους της δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ξανά… μαζί τη μάχη μέσα από τον συνδυασμό της «Μαζί για την πόλη μας».

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο βασικός της αντίπαλος, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι διεκδικεί σοβαρά να πάρει τη ρεβάνς. Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Καζάκος όμως του χάλασε το όνειρο.

Ο Βασίλης Θώδας, στέλεχος της παλιάς παράταξης του Γιάννη Καζάκου και της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αποφάσισε να διεκδικήσει τον δήμο, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην πόλη, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι: Λευτέρης Αυγενάκης, Σοφία Βούλτεψη, Αννα Καραμανλή και Ιωάννης Τραγάκης.

Ανάμεσα στους δύο «γαλάζιους» υποψηφίους η μάχη θα είναι σκληρή και αποκαλυπτική. Τους επόμενους μήνες αναμένεται οι δημότες Ζωγράφου να διαβάζουν υπό μορφή φυλλαδίου τα πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις συμβάσεις της εποχής που ο Βασίλης Θώδας ασκούσε διοίκηση και που φαίνεται να απασχολούν όψιμα τον δήμο. Το πώς θα αντιδράσει η πλευρά του Θώδα είναι άγνωστο.

Πάντως, η αντιπαλότητα των δύο υποψηφίων θα οδηγήσει σε έναν άνευ όρων εμφύλιο και στην αποδόμηση τελικά και των δύο.

Δύο ακόμη «γαλάζιοι» υποψήφιοι, που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές μικρά ποσοστά, οι Θόδωρος Μετικαρίδης και Αναστασία Μπότου, δεν είναι σίγουρο τι θα κάνουν τελικά.

Οι ΠΑΣΟΚογενείς

Στον Δήμο Ζωγράφου που κάποτε αποτελούσε προνομιακό χώρο τής πάλαι ποτέ ισχυρής Κεντροαριστεράς, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών. Μετά τον θάνατο του πρώην δημάρχου Κώστα Καλλίρη, ο πρώην αντιδήμαρχός του, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Αγης Παπακωνσταντίνου, ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος, γνώστης της διοίκησης του δήμου και πλούσιο έργο, είχε δηλώσει με συνέντευξή του ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Την Τετάρτη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου κάνει επίσημα πρεμιέρα της παράταξής του «Εδώ Ζω».

Παράλληλα ο Αντώνης Πέττας ξεκαθάριζε ότι δεν θα ξανακατεβεί. Η υποψηφιότητα Παπακωνσταντίνου φάνηκε να δημιουργεί έναν ισχυρό πόλο. Ο Γιώργος Γρίβας από τον συνδυασμό του Πέττα συντάχθηκε με τον Παπακωνσταντίνου, όπως και πολλοί άλλοι.

Εμφύλιος

Στην παράταξη του εκλιπόντος Καλλίρη όμως η κ. Βαρσαμιδάκη, που εμφανιζόταν επικεφαλής, βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ο Γιώργος Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στη θέση του Καλλίρη. Η κ. Βαρσαμιδάκη, που δεν έχει αποσαφηνίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, κατήγγειλε την κίνηση του κ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος σημειωτέον δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα κατεβεί με υποψήφιο τον Ανδρέα Καραβίδα, ελπίζοντας να έχει οφέλη από τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους της νυν διοίκησης.

Στον χώρο της ΛΑ.Ε. και των αριστερών σχημάτων, που συγκροτούσαν την παράταξη «Κίνημα στην πόλη», αναζητείται ακόμη κοινή γραμμή πλεύσης.

Δήμος Χανίων

Εκλεισαν 11άδα οι υποψήφιοι

Και ποδοσφαιρική ομάδα κατεβάζουν αν το πάρουν απόφαση οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων αφού αυξήθηκαν πλέον στον μαγικό αριθμό των 11. Εχουμε και λέμε: κατ’ αρχάς ο νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας (είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ).

Από τον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ και του νυν ΚΙΝ.ΑΛΛ., με διαφορετικές ο καθένας αποχρώσεις προέρχονται οι: Ευτύχης Δαμιανάκης (πρώην βουλευτής), Παναγιώτης Σημανδηράκης (πρώην αντιπεριφερειάρχης), Νάνσυ Αγγελάκη (νυν δημοτική σύμβουλος) και Μανώλης Κεμεσίδης (πρώην αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Σκουλάκη και Βάμβουκα).

Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας κατέρχονται ο σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αρης Παπαδογιάννης (με τη στήριξη της Ν.Δ.) και ο… αντάρτης Γρηγόρης Αρχοντάκης (πρώην νομάρχης Χανίων) που ποντάρει στην καλή του σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη (!). Στον χώρο δεξιότερα της Ν.Δ. κινείται ο Θρασύβουλος Τσουχλαράκης (πρώην υποψήφιος του ΛΑΟΣ), ο οποίος μάλλον προσβλέπει και στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Από την Αριστερά έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο νυν επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Γιάννης Σαρρής (με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ βέβαιες θεωρούνται και οι υποψηφιότητες του Νίκου Παπαντωνάκη από τη Λαϊκή Συσπείρωση και του Σεραφείμ Ρίζου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά».

Δήμος Αγίου Νικολάου

Περίεργη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια τουλάχιστον… περίεργη επιλογή για τον Δήμο Αγίου Νικολάου φαίνεται να οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Κοκκίνης, γνωστός από την προσωπική του σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη (κατά δική του δήλωση ήταν εκείνος που τους πήγαινε φρέσκα ψάρια όταν παραθέριζαν στην Ελούντα) ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε την υποψηφιότητά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου δεν έχει εκφραστεί επισήμως, αλλά στο παρασκήνιο φαίνεται πως έστω και άτυπα στηρίζει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ελλείψει άλλης εναλλακτικής.

Ο Νίκος Κοκκίνης είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής Λασιθίου το 1993 και το 1996 (οπότε κέρδισε στο εκλογοδικείο την έδρα από τον Μιχάλη Καρχιμάκη) ενώ το 2010, επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, διορίστηκε διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]