• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  72%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς σημείο σύγκλισης

 • A-
 • A+

Με κλειστά χαρτιά ειδικά για το θέμα ενδεχόμενων μετεκλογικών συνεργασιών οι υποψήφιοι στο ντιμπέιτ για την Περιφέρεια Αττικής. Στη μεταξύ τους συζήτηση που διοργάνωσε ο «Ιανός», οι τέσσερις επικρατέστεροι διεκδικητές της Περιφέρειας –Ρένα Δούρου, Γιάννης Σγουρός, Γιάννης Πρωτούλης, Γιώργος Πατούλης– αντάλλαξαν επιχειρήματα, βεβαίως και αιχμές, άφησαν όμως και αναπάντητα ερωτήματα.

Οχι μόνο για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να συγκλίνουν, αλλά και για επιμέρους ζητήματα. Οπως αυτό που έθεσε η νυν περιφερειάρχης στην αρχή της συζήτησης σχετικά με τις αρμοδιότητες: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ένα Προεδρικό Διάταγμα, ώστε οι Περιφέρειες να αναλάβουν τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Είμαστε η μόνη διοίκηση από τις 13 Περιφέρειες που διεκδικούμε να αναλάβουμε το γκρέμισμα αυθαίρετων κτισμάτων. Το θέλουν αυτό οι συνυποψήφιοί μου; Διότι δεν είμαι σίγουρη ότι το θέλουν». Απάντηση δεν δόθηκε.

Σχετικά με ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, η Ρένα Δούρου τόνισε ότι απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις, «όχι απλά να αθροίσουμε ποσοστά», παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι από πλευράς αντιπάλων της «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στέρεες προγραμματικές θέσεις». Αόριστα ο Γ. Πατούλης δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί «με όποιον θέλει και πιστεύει στο μέλλον». «Αν δεν ομονοήσουμε, πώς θα διοικηθεί η Αττική;», σχολίασε ο Γ. Σγουρός, έχοντας εκτιμήσει ότι «χρειάζονται τρεις παρατάξεις να συνεργαστούν με την απλή αναλογική» στην Περιφέρεια. Κάθετα αρνητικός σε συνεργασίες ο Γ. Πρωτούλης, καταλήγοντας: «Δεν παζαρεύουμε θέσεις».

Ντιμπέιτ χωρίς νικητή για την Περιφέρεια Αττικής

Σημείο «σύγκλισης» υπήρξε για τους κ.κ. Πατούλη και Σγουρό η είσοδος ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο πρώην περιφερειάρχης υπερασπίστηκε την επιλογή των ΣΔΙΤ («Εάν πάμε σε μονόπλευρες καταστάσεις, είναι καταστροφή», υποστήριξε για τη δημόσια διαχείριση). Ο δε κ. Πατούλης έκλεισε την τοποθέτησή του ως εξής: «Οποιος οικονομικός παράγων, μέσα από κανόνες, μπορεί να προσφέρει, εδώ είμαστε».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνεργασίες με τους δήμους πρόκρινε η κ. Δούρου. «Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί μεγαλοεργολάβους και έτσι δεν χρηματοδοτήθηκε ο σχεδιασμός Σγουρού», θύμισε και επιτέθηκε στον κ. Πατούλη: «Το 2017 ο Δήμος Αμαρουσίου αύξησε τις ποσότητες προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής. Περικόπτω κάποιες εντολές μεταφορών με ιδιωτικά αυτοκίνητα και μειώνεται (σ.σ. ο όγκος των προς ταφή απορριμμάτων του Αμαρουσίου) κατά 5.000 τόνους. Βοηθήστε μας μην τιναχθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στον αέρα και γυρίσει στους εργολάβους», είπε απευθυνόμενη στο ακροατήριο. Δεν απέφυγε όμως τα βέλη για τον σημερινό περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. «Μελετημένη απραξία» καταλόγισε στη σημερινή περιφερειακή αρχή ο κ. Πρωτούλης, «για να επιβληθεί με ωμό εκβιασμό ο σχεδιασμός που ακυρώθηκε με την ψήφο του κόσμου το 2014», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις της παράταξής του: «Ενιαίος κρατικός φορέας. Εξω οι ιδιώτες. Περιβαλλοντικό όφελος. Οχι καύση».

Σύμφωνη βρήκε την κ. Δούρου η θέση του κ. Πρωτούλη ότι ανάπτυξη σημαίνει και σοβαρές υποδομές. Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα, στην «Αττική Ριβιέρα», στην υδροδότηση Αίγινας και σε επενδύσεις 480 εκατ. ευρώ σε κέντρα επεξεργασίας λυμάτων «παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας». Την προϋπόθεση μιας αδέσμευτης και οικονομικά ανεξάρτητης περιφέρειας προέταξε ο κ. Σγουρός για τον σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών.

Οι αναπτυξιακές υποσχέσεις του κ. Πατούλη κινήθηκαν μεταξύ έργων συμπληρωματικών σε αυτών του κράτους και προσέλκυσης επενδύσεων, μέσω ιατρικού τουρισμού και εξωστρέφειας στην ομογένεια (!). «Η Περιφέρεια Αττικής και συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανώνυμη επιχείρηση να κάνει μπίζνες, ούτε αναπτυξιακή τράπεζα να μοιράζει δάνεια δεξιά και αριστερά, ΕΣΠΑ ή πόρους ΠΔΕ, αλλά να επιλύει οξυμένα προβλήματα εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων», είχε πει νωρίτερα ο κ. Πρωτούλης.

Δύσκολο να εντοπιστεί ο «νικητής» του ντιμπέιτ. Η δίωρη συζήτηση διεξήχθη σε ένα πλαίσιο πολιτικής ωριμότητας, χωρίς ζωηρά στιγμιότυπα, με τους ομιλητές να εστιάζουν το βλέμμα στο ακροατήριο –βεβαίως και όσους παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ μέσω διαδικτύου– και σπανίως να στρέφονται προς τους συνυποψήφιούς τους. Αλλωστε, από τα πρώτα λεπτά κατέστη σαφές πως θα συμφωνούσαν στο ότι... διαφωνούν.

ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ​​​​

Με διπλή ομοφωνία η Σαπουνά​​​​​

Με δύο ομόφωνες αποφάσεις στις... αποσκευές της, η Αγγέλικα Σαπουνά πατάει γκάζι για την εκλογική κούρσα στον Δήμο Γαλατσίου. Η νυν αντιπεριφερειάρχης Εργων και Υποδομών Αττικής εκλέχθηκε προ ημερών στις εσωτερικές διαδικασίες της παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού» και θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, αντικαθιστώντας στη θέση της υποψήφιας δημάρχου τη Ράνια Καλαντζή, για την οποία διαπιστώθηκε ασυμβίβαστο (είναι γενική διευθύντρια της Σιβιτανιδείου Σχολής). Ομόφωνη και η χθεσινή απόφαση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της δημοτικής παράταξης στις επικείμενες εκλογές.

Εκτονώνεται, καθώς φαίνεται, η κατάσταση μετά τις αποχωρήσεις 53 μελών από τον δημοτικό συνδυασμό, που αντέδρασαν δημοσίως μετά την εκλογή της νέας υποψήφιας δημάρχου, επικαλούμενοι την ανάγκη συνεργασιών. Οπως και να ’χει, η προσπάθεια για ευρύτερη συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων -πάντα στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων- θα συνεχιστεί από την κ. Σαπουνά που προγραμματίζει εντός της εβδομάδας συνάντηση με τον Νίκο Μαγκανάρη, επικεφαλής κεντροαριστερής παράταξης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Μια δημοτική συνεργασία υπό την κ. Σαπουνά θα έχει ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι η ίδια αποτελεί ακομμάτιστο αυτοδιοικητικό πρόσωπο. Εκτός αν βάλουν νέα εμπόδια οι προσωπικές ατζέντες κάποιων...

Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ρένα Δούρου και Αντ. Γάκης ενώνουν τις δυνάμεις τους
Με επίκεντρο τη μεγάλη υπόθεση του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ενώνουν τις δυνάμεις τους οι περιφερειακές παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» και «Ανάσα για την Οικολογία». Πρόκειται για...
Ρένα Δούρου και Αντ. Γάκης ενώνουν τις δυνάμεις τους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η Ρ. Δούρου ανακοίνωσε τους υποψηφίους του Βόρειου Τομέα
Νέος κύκλος ανακοινώσεων υποψήφιων συμβούλων από τη «Δύναμη Ζωής» και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Στίγμα ανανέωσης και στο σκέλος που αφορά τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,.
Η Ρ. Δούρου ανακοίνωσε τους υποψηφίους του Βόρειου Τομέα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ταυρομαχίες» για γερά νεύρα από 4 υποψηφίους
Λίγοι υποψήφιοι, μεγάλη κόντρα! Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η «μάχη» για τον Δήμο Μοσχάτο-Ταύρου, όπου κατεβαίνουν τέσσερις συνδυασμοί. Αν και ο αριθμός τους είναι όμοιος συγκριτικά με τις εκλογές του 2014,...
«Ταυρομαχίες» για γερά νεύρα από 4 υποψηφίους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Φέσωσε, φεύγει και δεσμεύει
Εξι περίπου χρόνια μετά το φιάσκο της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και τέσσερις περίπου μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου (και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το...
Φέσωσε, φεύγει και δεσμεύει
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τα έργα στην ατζέντα όλων των υποψηφίων
Ποιος θα προχωρήσει τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για την πόλη και έχουν ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση; Αυτό είναι το ερώτημα που αναμένεται να συνδεθεί με τις εκλογές στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.
Τα έργα στην ατζέντα όλων των υποψηφίων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική
Με υποψήφιους συμβούλους από τον κόσμο της Εργασίας, των Επιστημών, του Πολιτισμού, τη νεολαία, ακόμα και εκλεγμένους με παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 –και εδώ και καιρό ανεξάρτητους– τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής...
Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για Αθήνα και Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας