Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινούμενη άμμος

Από αριστερά: Θ. Μπακογλίδης, Α. Τεμεκενίδης, Α. Περσίδης, Α. Πασαλίδου, Αντ. Βικέντιος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινούμενη άμμος

  • A-
  • A+

Αργόσυρτο και… «σιωπηλό» είναι το «τανγκό» των συζητήσεων σχετικά με τις συνεργασίες για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στην Καλαμαριά. Κι αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια κυρίως στο κεντροαριστερό κομμάτι, που είναι και το ισχυρότερο στον δήμο.

Ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης θα είναι πάλι υποψήφιος. Μπορεί να ήταν παντοδύναμος το 2014 με 47,67% στον πρώτο γύρο και 61,84% στο δεύτερο, ωστόσο η απλή αναλογική και οι νέες συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες έχει δημιουργήσει συνθήκες «κινούμενης άμμου» στους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση» (ΡΕΚ) με τον Μανόλη Λαμτζίδη και η οποία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη.

Ο κ. Λαμτζίδης θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι ξανά επικεφαλής.

Τέσσερις από τους 8 συμβούλους του συγκρότησαν νέα παράταξη. Οι εναπομείναντες, κυρίως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνονται έτοιμοι για μια συνεργασία από τον πρώτο γύρο με την παράταξη Μπακογλίδη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την Αμαλία Πασαλίδου και τον Μιχάλη Παναγιωτίδη που το 2014 είχαν πάρει 7,34% και 5,1% αντίστοιχα.

Οι τέσσερις που αποχώρησαν από την «ΡΕΚ» έχουν ήδη συστήσει την «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» με επικεφαλής τον Αρη Τεμεκενίδη, ο οποίος φιλοδοξεί να πάρει με το μέρος του ένα μεγάλο ποσοστό των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εμφάνιση του κ. Παναγιωτίδη στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της παράταξης τροφοδότησε σενάρια συνεργασίας των δύο.

Δεν θα υπάρχει έκπληξη από το ΚΚΕ. Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα είναι ο Αντωνάκης Βικέντιος που το 2014 είχε λάβει 10,18%. Αλλες δύο κινήσεις τουλάχιστον θα υπάρξουν στον δήμο.

«Η Καλαμαριά που μας αξίζει» είναι ο συνδυασμός που ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αβραάμ Περσίδης –είχε κατέβει υποψήφιος παλαιότερα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»– και με αναφορά στην ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ο Ματθαίος Αμπατζίδης ανήκε στην παράταξη Μπακογλίδη, ωστόσο τα «έσπασε» με τον δήμαρχο στα χρόνια που μεσολάβησαν αλλά η απόφασή του να κατέβει ή όχι δεν έχει ληφθεί, κάποιοι τον θέλουν να τα ξαναβρίσκει με τον νυν δήμαρχο.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο η Ν.Δ. φαίνεται να πετάει «λευκή πετσέτα» πριν καν κατέβει στις εκλογές. Ωστόσο, οι υποψήφιοί της μπορούν να ανέλθουν στην κεντρική σκηνή.

Φημολογείται ότι ο Στέλιος Ματσαρίδης που ήταν υποψήφιος το 2014 και είχε έλθει τρίτος, επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος, αλλά κεντρικά δείχνουν να κλείνουν προς το πρόσωπο του Γιάννη Δαρδαμανέλη που έχει ευρύτερες κοινωνικές αναφορές.

Ποιον προκρίνουν στην Πυλαία-Χορτιάτη

Πέρασαν από σαράντα κύματα οι συζητήσεις τους για τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, αλλά στο τέλος τα κατάφεραν να συμφωνήσουν οι δημοτικές παρατάξεις «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» και «Νέο Πρόσωπο για τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη». Η πρώτη έχει επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο της «Εγνατίας Οδού» Απόστολο Αντωνούδη και η δεύτερη τον Νίκο Νυφούδη, ο οποίος αποφάσισε να «μεταναστεύσει» ως υποψήφιος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με τον Σπύρο Βούγια.

Ποιος θα είναι επικεφαλής της νέας παράταξης θα αποφασιστεί έπειτα από ψηφοφορία των σημερινών συμβούλων των παρατάξεων και των νέων μελών που θα εγγραφούν. Χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, πολλοί προκρίνουν ως επικεφαλής τον κ. Αντωνούδη.

Η ένωση των παρατάξεων θα είναι αυτή που τελικά θα αναμετρηθεί με τον σημερινό δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, ο οποίος αρνήθηκε την υποψηφιότητα που του πρότεινε η Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Καμιά αλλαγή για το ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα είναι ο Τζαμάλ-Οδυσσέας Μαάιτας που το 2014 είχε κερδίσει 3 έδρες.

ΛΥΚ.

Αργεί η έκπληξη από τη Ν.Δ.

Και η Ν.Δ. θα ήθελε να στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη, τον «περιφερειάρχη της καρδιάς μας» όπως τον έχει αποκαλέσει η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις χρηματοδοτήσεις στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μάλλον όμως δεν πρόλαβε το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναμένουμε την επιβεβαίωση της… έκπληξης για την περιφέρεια που έχει υποσχεθεί ο γραμματέας της Ν.Δ. και… κρητικάρχης Λευτέρης Αυγενάκης.

Μ.Δ.


? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ταχιάος - Ορφανός έβγαλαν τις μάσκες
Αν μέχρι τώρα ψιθυριζόταν ότι σοβούσε υπόγειος πόλεμος μεταξύ του επίσημου υποψήφιου δημάρχου της Ν.Δ., Νίκου Ταχιάου, με τον «αντάρτη» Γιώργο Ορφανό, ένα επεισόδιο των τελευταίων ωρών ορίζει ανάγλυφα ότι οι...
Ταχιάος - Ορφανός έβγαλαν τις μάσκες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σε αναμονή των γκάλοπ για να αποφασίσουν
Tα κομμάτια του παζλ των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν, αλλά παραμένει ασαφές (ή και αδύνατο) αν θα βρεθεί τελικά o «λύτης», αυτός που θα το συμπληρώσει.
Σε αναμονή των γκάλοπ για να αποφασίσουν
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
Εξαιρετικά αμφίρροπη προβλέπεται η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως για τον δεύτερο γύρο, καθώς οι ήδη 12 υποψήφιοι μπορεί να φτάσουν και τους 20 ● Η απλή αναλογική, η τοποθέτηση επιχειρηματιών και αθλητικών...
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο Γιώργος Ορφανός για δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Μετρώντας πολύ τις τοποθετήσεις του, χωρίς αιχμές για τη Ν.Δ., παρουσία φίλων αλλά μόλις δύο γνωστών στελεχών, ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του για...
Ο Γιώργος Ορφανός για δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας