Εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα το θέμα των περίεργων συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στον Περισσό. Το Κομμουνιστικό κόμμα, γνωστοποίησε στον αρμόδιο εισαγγελέα την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου ενώ την ίδια ώρα κοινή διαπίστωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήταν το γεγονός πως δεν υπάρχει διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
«Είμαστε εκτεθειμένοι, μπροστά στην εξέλιξη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) Χρήστος Ζαμπίρας, στην Επιτροπή.
Ο Χρ. Ζαμπίρας είχε κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να ενημερώσει για τυχόν εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Στις ερωτήσεις βουλευτών κατά πόσο σήμερα μπορεί να διασφαλιστεί η απόρρητη τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι του, παραδέχτηκε ότι έχει βάση η επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και άλλων βουλευτών, πως είτε μέσω δορυφόρου είτε με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορούν να γίνονται παρακολουθήσεις που φθάνουν ακόμα και μέχρι την αναγνώριση φωνών.
«Εγώ αν ήθελα να πω κάτι, δεν θα το έλεγα προφορικώς αλλά γραπτώς», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι που είχε αμέσως μετά με δημοσιογράφους.
Σε εξέλιξη ο έλεγχος
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί συνακροάσεων, ο κ. Ζαμπίρας ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος που ξεκίνησε από μια διευρυμένη ομάδα τεχνικών για τη συλλογή πληροφοριών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ή σε εντοπισμό γεγονότων που θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε».
Το ΚΚΕ, την Τρίτη, με αφορμή τις περίεργες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κ.Ε. του στον Περισσό, γνωστοποίησε στον αρμόδιο εισαγγελέα την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος, έχει ήδη καθοριστεί η σχετική διαδικασία.
Η ΑΔΑΕ περιμένει πλέον να βγει εισαγγελικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου ώστε να αποκωδικοποιηθούν οι κλήσεις που έγιναν με απόκρυψη και να προχωρήσει σε νέο έλεγχο με άλλες τεχνικές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
