Ξεκάθαρες αποστάσεις από την εκλογολογία που καλλιεργήθηκε λόγω των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα πήρε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Δεν είμαστε χομπίστες εκλογών. Δεν έχει νόημα να συζητάμε κάτι τέτοιο. Είναι πρόσφατη και νωπή η λαϊκή εντολή. Μπροστά μας είναι το μεγάλο στοίχημα για την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να έρθει το επόμενο και μεγαλύτερο, που είναι το χρέος», τόνισε χθες μιλώντας με τους δημοσιογράφους στη Βουλή.
Αφησε μάλιστα και αιχμές για τον επικεφαλής του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, λέγοντας ότι οι δηλώσεις Καμμένου εντάσσονται στο πλαίσιο της «δημιουργικής συμμετοχής στον διάλογο… έτσι, να ‘χουμε να λέμε» και πρόσθεσε με νόημα: «Ολοι έχουμε περάσει από αυτή την ηλικία στην πολιτική».
Στο μεταξύ, σήμερα στις 14.00 συνεδριάζει για άλλη μια φορά η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή προκειμένου να καταλήξει στην πολυπόθητη συμφωνία με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 για τον ορισμό των νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ο στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ωστόσο επειδή διαφαίνεται νέα διαφωνία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να νομοθετήσει μονομερώς, παραχωρώντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Εκ μέρους των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση στοιχεία που θα υποστηρίζουν τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η τηλεοπτική αγορά δεν μπορεί να αντέξει πάνω από τέσσερα κανάλια που να είναι οικονομικά βιώσιμα.
Ο κ. Παππάς συνεχίζει τις επαφές του για το ζήτημα των αδειών και σήμερα θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της Digea, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ-ΟΤ), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και του Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών (ΣΕΤ).
Παράλληλα, στον αέρα βρίσκεται η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το αγροτικό μετά την άρνηση των εκπροσώπων των αγροτών να συμμετάσχουν. Ο Ν. Βούτσης επέμεινε πάντως χθες ότι έως την τελευταία στιγμή θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου.
