Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.2°
2 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.7° 31.6°
1 BF
38%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
30.4° 29.0°
2 BF
44%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
44%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 28.9°
0 BF
48%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
31.2° 29.9°
2 BF
27%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.5° 25.4°
2 BF
31%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.8° 26.8°
1 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
31.1° 27.9°
3 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 27.8°
4 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
31.2° 30.7°
2 BF
55%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
35%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
30°C
29.6° 29.5°
1 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
32°C
32.3° 28.5°
1 BF
30%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.7°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
33.2° 30.3°
2 BF
27%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 27.3°
0 BF
61%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.0° 30.7°
3 BF
35%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.1° 27.1°
1 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρακάμπτει το άρθρο 16, αυτοαποθεώνεται για την οικονομία

Η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη τα σχέδιά της για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Θριαμβολογίες χωρίς αντίκρισμα από τον πρωθυπουργό στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «επιτέλους», όπως είπε, την εισαγωγή μη δημόσιων ανώτατων ιδρυμάτων με νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η Ελλάδα θα γίνει «πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός που δρομολογεί με συνοπτικές διαδικασίες το άνοιγμα των ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας, παρά τις έντονες αντιδράσεις από μαθητές, φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση παρακάμπτει ουσιαστικά το άρθρο 16 και προχωρεί ακάθεκτη τα σχέδιά της για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο τρόπο που θα γίνει η παράκαμψη του άρθρου 16. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική βάση για να συμβεί αυτό θα στηρίζεται αφ' ενός στο άρθρο 28 του Συντάγματος (οι διεθνείς συμβάσεις υπερισχύουν του ελληνικού δικαίου) και αφ' ετέρου στην ανακάλυψη μιας νομολογίας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Σύμφωνα μ’ αυτήν και ύστερα από προσφυγή της Ουγγαρίας (που ήθελε να διώξει ένα πανεπιστήμιο του Σόρος), υποστηρίζουν οι «πρόθυμοι» συνταγματολόγοι, δόθηκε η ευκαιρία ν' αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα πάντα με την άποψή τους, το ΔΕΕ έκρινε ρητά ότι οι εθνικές ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να σέβονται τα άρθρα 13, 14 παρ. 3 και 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία της εκπαίδευσης και την επιχειρηματική ελευθερία.

Έμφαση σε αυξήσεις μισθών και επενδυτική βαθμίδα

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού και των στόχων του αναπαράγοντας τα επιχειρήματα που επικαλούνταν πέντε μέρες τώρα οι «γαλάζιοι» βουλευτές του. Στην προσπάθειά του να κάνει το μαύρο - άσπρο μίλησε για κοινωνικά δίκαιο σχέδιο, που καταργεί και άλλους φόρους, περιορίζει και άλλο την ανεργία, προτάσσει την υγεία και την παιδεία, για ανάταξη της οικονομίας και για το πέρασμα από την κρίση στην πρόοδο, από την προηγούμενη στην νέα τετραετία με στόχο τη δυναμική ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Επίσης, για «αποφάσεις που παραπέμπουν στο κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού», αν και αυτός βάζει ψαλίδι στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ επανέλαβε ότι κεντρικός πυρήνας του τετραετούς σχεδίου είναι η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις αυξήσεις μισθών -παρότι εξανεμίζονται από το κύμα της ακρίβειας- σημειώνοντας πως μέσα στον Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Εστίασε και στα πενιχρά επιδόματα, χαρακτηρίζοντας τα ως σημαντική ανακούφιση, που περιορίζει το πρόβλημα.

Τόλμησε μάλιστα να μιλήσει για συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ακρίβειας, να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε μέσο για στήριξη ευάλωτων, αν και αφήνει ανεξέλεγκτους τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα υπερκέρδη. Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες επαναλαμβάνοντας πως «έχουμε δει τα χειρότερα» ως τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την αντιμετώπισή του δόθηκαν στην κοινωνία 2,5 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Πανηγύρισε εκ νέου και για την επενδυτική βαθμίδα, την οποία χαρακτήρισε ως «ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας» και «τομή στον ιστορικό χρόνο» και «τα λέει όλα», γιατί «μας επιτρέπει να δανειζόμαστε ακόμη πιο φθηνά», γιατί σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας.

Εξωραϊσμός της πραγματικότητας

Συνεχίζοντας να εξωραΐζει την πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι εδώ και πολύ καιρό», πως «διαμορφώνεται ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για ακόμα περισσότερες επενδύσεις, για επιπλέον ανάπτυξη». Υπεραμύνθηκε και του «υπερόπλου» των 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να απαντήσει βέβαια στις επικρίσεις για την διανομή των πόρων του.

Επέμεινε πως οι αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι εξωγενείς και δημιουργούντα από άλλους, και εμφανίστηκε ουσιαστικά ως υπερασπιστής των τροοϊκάνων, όταν αναφέρθηκε προκλητικά για «περιπέτειες με δικές μας ευθύνες, όπως η δεκαετής οικονομική δοκιμασία».

Απαντήσεις σε Φάμελλο - Ανδρουλάκη

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτη Φάμελλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρώτος έσπευσε να απαξιώσει την αύξηση μισθών ύστερα από 14 χρόνια.

«Σας θυμούνται οι συνταξιούχοι, έχουν πικρές αναμνήσεις από την πολιτική σας» είπε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για εμμονή με τους φόρους επί της θητείας του, που τσάκισε τη μεσαία τάξη. 
«Μπορείς να μειώσεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα» είπε. Αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου λέγοντας: «διασπαστικές τάσεις στο χώρο που σας προκαλούν εκνευρισμό».

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε πως η οικονομία «γίνεται πιο εξωστρεφής. Το 50% του ΑΕΠ συγκροτείται από εξαγωγές. Ήταν το 20% στην αρχή της οικονομικής κρίση» αλλά και πως «αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Δεν στηρίζεται πια μόνο σε έναν κλάδο που είναι ο Τουρισμός. Κι αυτό είναι καλό γιατί έτσι διευρύνονται οι πηγές των δημοσίων εσόδων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παρακάμπτει το άρθρο 16, αυτοαποθεώνεται για την οικονομία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας