Απτόητη -όσο και απομονωμένη- η «γαλάζια» πτέρυγα υπερψήφισε χθες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με τα συνεχή ράβε-ξήλωνε μέχρι και την τελευταία στιγμή να διογκώνουν τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που θεωρείται ότι «κλειδώνουν» την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του Κώστα Σκρέκα ότι η κυβέρνηση ουδέποτε διανοήθηκε να παραχωρήσει το δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες δεν έκαμψαν τη σκληρή ρητορική των κομμάτων που συνεχίστηκε και χθες στην Ολομέλεια - αντιθέτως η βροχή των νομοτεχνικών βελτιώσεων (109 συνολικά επί των 263 άρθρων) που κατετίθεντο έως το παρά πέντε, σχεδόν, της ψηφοφορίας προκάλεσε νέες εντάσεις, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διαμαρτύρονται πως άλλο νομοσχέδιο συζητούσαν όλες αυτές τις ημέρες στη Βουλή και άλλο πήραν στα χέρια τους.
«Τραγική διαδικασία…» σχολίασε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση των αρίστων και των επιτελικών για απουσία διαβούλευσης και πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Φτάσαμε στο σημείο να ενημερωνόμαστε, ακόμη και για απόσυρση άρθρων του νομοσχεδίου, από σημειώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο…» δήλωσε.
Η κούρσα των διορθώσεων στην οποία επιδόθηκε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξελίχθηκε με τέσσερα «πακέτα» που αφορούν τις περιοχές Natura, τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα όρια των παραδοσιακών οικισμών και τις απαλλοτριώσεις (σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» τις αλλαγές υπέδειξε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ τα επίμαχα άρθρα που φαίνεται πως ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού διατηρήθηκαν αυτούσια.
Πάντως ακόμα και το αλαλούμ που επικράτησε μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας (σημειώνεται πως ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζήτησαν ονομαστική στα άρθρα 1-21 και 162) πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου στην τελική ευθεία των εκλογών συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, στο φόντο των γενικευμένων ενστάσεων και κάτω, βεβαίως, από τη βαριά σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.
«Ενώ η χώρα πενθεί, η κυβέρνηση προχωρά το μεταρρυθμιστικό της έργο κανονικά, τα τελευταία deals ολοκληρώνονται, αλλά δεν θα προλάβουν να πάρουν σάρκα και οστά…» δήλωσε η γραμματέας της Κ.0. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται μνημονιακότερη των μνημονίων, καθώς, όπως είπε, «ξεπουλά» και το νερό, παραβιάζοντας ακόμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ.
«Με το νομοσχέδιο οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης) χάνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους στη διαχείριση του νερού. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός.
Για «πλατιά πόρτα στην ιδιωτικοποίηση» μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. «Εάν περάσει μια αποκλειστικά κρατική αρμοδιότητα σε Ρυθμιστική Αρχή, αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνει στις τιμές και στη διαδικασία…» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αμετανόητη στον δρόμο της ιδιωτικοποίησης των πάντων.
«Εδώ όμως πρόκειται για το νερό, το κατεξοχήν κοινωνικό αγαθό, και είναι αδιανόητο να αφεθεί στην άγρια διεκδίκηση του κέρδους! Ισχυρίζεστε ότι δεν έχετε στο μυαλό σας την ιδιωτικοποίηση αλλά τη ρύθμιση των υδατικών πόρων και των αποβλήτων από Ανεξάρτητη Αρχή. Νομίζω ότι μας κοροϊδεύετε…» κατέληξε. Ο Χάρης Καστανίδης, από την ίδια πτέρυγα, αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία, έκανε αναγωγή στις «θατσερικές πολιτικές» και ζήτησε αυστηρά να απαλειφθεί από τις σχετικές διατάξεις η πρόβλεψη για τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδρευσης σε τρίτους.
«Ενώ όλοι οι Ελληνες πενθούμε για το δυστύχημα στα Τέμπη, εσείς πάτε να περάσετε νύχτα την ιδιωτικοποίηση του νερού» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στην τοποθέτησή του στη χθεσινή Ολομέλεια. «Οπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό τριπλασιάστηκε η τιμή του. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει!».
Ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε σθεναρά πως δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης, παραπέμποντας σχετικά στα άρθρα 1 και 3 του νομοσχεδίου καθώς και στο πρώτο άρθρο της αιτιολογικής έκθεσης - υποστήριξε μάλιστα πως για πρώτη φορά θωρακίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της παροχής ύδρευσης στη χώρα, καθώς ορίζεται, όπως είπε, πως οι πάροχοι είναι μόνο οι δημόσιοι και οι δημοτικοί οργανισμοί ύδρευσης. «Εμείς θέλουμε το νερό να είναι και να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο» είπε ο Κώστας Σκρέκας. «Δεν είναι ότι το λέμε, το γράφουμε και στον νόμο».
Σημειώνεται πως και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίαζαν την «απροθυμία» των μελών της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν διά της φυσικής τους παρουσίας στην αίθουσα της Ολομέλειας το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο Χάρης Μαμουλάκης μίλησε για ιδιότυπη «αποχή» επισημαίνοντας την αναλογία 1 προς 8 των «γαλάζιων» βουλευτών έναντι των βουλευτών των άλλων κομμάτων, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως μόνο 17 βουλευτές της Ν.Δ. τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης.
Το βάρος της «αντιπολίτευσης» απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «γαλάζιας» παράταξης Χρήστος Μπουκώρος, κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κρεσέντο λαϊκισμού. «Προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε το κλίμα των ημερών, αλλά για ακόμη μια φορά δεν σας βγαίνει το σενάριο…» σχολίασε μεταξύ άλλων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας